Jongeren met wapens groeiend probleem: “Ik bleek in mijn hoofd te zijn gestoken”

2 januari 2023 19:12

In 2022 zijn meer jongeren dan ooit met verboden wapens aangehouden, zo blijkt uit cijfers van de politie. Klaas* kan meepraten over de mogelijke gevolgen. De inmiddels 16-jarige jongen werd vanuit het niets neergestoken, maar overleefde het. Samen met zijn vader doet hij zijn verhaal. 

Het steekincident waar Klaas het slachtoffer van werd gebeurde in september 2021. De toen 15-jarige jongen was onderweg naar huis na een avond op de kermis in Hoogkarspel. “Het was dat jaar niet gezellig op de kermis”, vertelt Klaas. “Er liepen allerlei groepen rond die op ruzie uit waren.” Al fietsend hoort hij dat er naar hem wordt geschreeuwd. De tiener stopt, maar dan gaat het mis.

Messteek niet gevoeld

“Ik werd gelijk van m’n fiets getrokken en naar de grond geslagen.” Zichzelf verdedigen deed hij niet. “Ik was bang en het ging ook zo snel.” Daarna gingen de twee daders er vandoor. Dat hij ook in zijn hoofd was gestoken met een mes wist hij niet. “Ik voelde me wel duizelig, maar door de adrenaline had ik geen pijn.”

Hij wordt ter plekke geholpen door een buurmeisje, maar ook een andere jongen. “Dat bleek later de broer van één van de daders te zijn”, vertelt de vader van Klaas. “Die zei dat hij geen aangifte moest doen. Die probeerde het te sussen, zei dat er niks aan de hand was.”

‘Geluk gehad’

Als de jongen ook weg is, belt Klaas aan bij een buurtbewoner. “Die had wat verband om mijn hoofd gedaan.” Daarna loopt hij zelf naar de nabijgelegen ambulancepost. “Voor ik wist lag ik in de ambulance en moest ik naar het ziekenhuis. 

Pas in het ziekenhuis besefte Klaas wat hem was overkomen. “Ik heb natuurlijk geluk gehad, al had ik dat gevoel toen niet.”

Vader slachtoffer zoekt en vindt de daders

Zijn ouders zijn dan inmiddels op de hoogte. “We lagen al in bed en zijn gelijk naar de ambulancepost gerend. Ik zag gelukkig dat hij goed aanspreekbaar was”, vertelt de vader van Klaas. Terwijl de moeder meegaat met de ambulance heeft de vader heel andere plannen.

Achteraf vind ik het wel eens jammer dat de politie eerder bij de daders was

Vader van Klaas

“Ik wilde maar één ding: de daders pakken. Binnen een kwartier had ik de namen.” Met anderen gaat hij naar de woning waar ze moeten zijn. “Ik was ontzettend boos. Maar toen we ze hadden gevonden was de politie er al. Achteraf vind ik het wel eens jammer dat de politie er eerder was. Maar het was wel beter natuurlijk dat het uiteindelijk zo ging.”

Wonder boven wonder komt Klaas er goed vanaf. “Ik moest twee nachten in het ziekenhuis blijven en daarna mocht ik weer naar huis.” Toch heeft het wel indruk gemaakt. “In het begin vond ik het moeilijk om naar buiten te gaan, dan moest ik ook huilen. Ik heb toen ook een keer met een psycholoog gesproken en het er ook met vrienden over gehad.”

Wat ook hielp is dat de twee daders werden opgepakt. Een 18-jarige jonge uit Venhuizen die eerst had geslagen en een 17-jarige Alkmaarder die Klaas uiteindelijk stak met het mes. “Ik voelde me wel veiliger toen ze werden gepakt.” 

Daders zien Klaas voor een ander aan

Eenmaal in de rechtbank ziet hij de daders ook. En wil hij vooral weten waarom ze hem aanvielen. “Ik wist niet waarom ze mij moesten hebben.” Het blijkt een vergissing te zijn. Klaas leek op een jongen die het broertje van de 18-jarige Venhuizer zou hebben geslagen.

“Dat is em”, was genoeg om op Klaas af te rennen en hem aan te vallen. “Die rechtszaak maakte me niet uit. Voor mij was het wel klaar, al wilde ik wel dat ze straf kregen.” Toch zit één ding hem en zijn vader niet lekker. “Sommige dingen werden wel verdraaid”, legt Klaas uit.

Zijn vader vult aan: “Degene die gestoken had, heeft bekend en eerlijk zijn verhaal verteld. Maar die andere, zo voel ik het, heeft met zijn advocaat een lulverhaal verzonnen om er beter af te komen. Daar heb ik nog steeds geen vrede mee. Wees dan een kerel en vertel hoe het zit.”

Uiteindelijk wordt de Alkmaarder die heeft gestoken veroordeeld tot 14 maanden jeugddetentie, waarvan iets meer dan de helft voorwaardelijk. Zijn medeverdachte uit Venhuizen krijgt 70 dagen jeugddetentie, waarvan 27 voorwaardelijk.

Explosieve stijging opgepakt jongeren met wapens

De hele gebeurtenis staat niet op zichzelf. Zo werd in oktober vorig jaar de 14-jarige Dani uit Westwoud voor zijn school in Hoorn doodgestoken. De verdachte is een pas 16 jaar oude jongen. “Als je dat hoort, dan schrik je wel”, vertelt Klaas. “Dan denk je: ook ik had het niet kunnen overleven.”

Ook de politie waarschuwt voor de enorme stijging in het aantal minderjarige jongeren dat met een wapen is opgepakt. In 2019 waren het er 315, in 2022 stopte de teller bij 1.268. In die cijfers is ook het bezit van verboden vuurwerk meegenomen, maar het zijn messen en vuurwapens die de grootste groei doormaken.

Politiechef Martin Sitalsing (portefeuillehouder Zorg en Veiligheid) noemt de cijfers ‘zorgelijk’ en vindt dat het dragen van wapens nooit normaal gevonden mag worden. “De cijfers zijn helaas niet verrassend. Als je een wapen op zak hebt, is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk gebruikt. Met alle risico’s op ernstig of zelfs dodelijk letsel.”

‘Begrijp niet dat je met een mes naar buiten gaat’

Het onbegrip bij Klaas is logischerwijs groot. “Ik begrijp niet dat je met een mes naar buiten gaat. Ik vind het zwak en nergens op slaan. Voor zover ik weet gebeurt het hier niet in het dorp.” Zijn vader vervolgt: “Het is ook in welke groep je zit. Natuurlijk heb je hier in Hoogkarspel ook raddraaiers, maar geen idee of die ook messen hebben.”

Het gezin weet inmiddels uit eigen ervaring dat het zomaar mis kan gaan. “Het is net Russische roulette. Als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent, dan ja…”

* In verband met de privacy van het slachtoffer is de naam van de 16-jarige jongen gefingeerd. Zijn echte naam is bij NH Nieuws bekend. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405