Jongeren wijken uit naar grotere steden: ‘’Straten van Hoorn zijn dood’’

25 oktober 2023 19:55
Bron: ShootingLine/Karlijn Sanou

Jongeren uit Hoorn voelen zich niet genoeg gehoord. Ze missen dingen in de stad en wijken daarom uit naar andere steden. “Als ik uitga, doe ik dat niet in Hoorn. De straten van Hoorn zijn gewoon dood.” Christian Nana van Stichting Work Heart Make Art heeft daarom een rondetafelgesprek georganiseerd om jongeren meer een stem te geven over wat er moet gebeuren om de stad voor hen aantrekkelijker te maken. 

Rondetafelgesprek Stichting WHMA

Sjunailie is twintig en één van de dertien jongeren die gister afkwam op het rondetafelgesprek in het Westfries Museum. “In mijn perspectief is het de beweging onder jongeren wat mist in Hoorn.” Sjunailie woont in de  Kersenboogerd en danst al haar hele leven. Ze merkt dat het heel duur is om te sporten. “Sporten kost allemaal geld, niet iedereen kan zich dat veroorloven. Stel dat je drie of vier kinderen hebt, dan is het helemáál niet te betalen als je niet zoveel te besteden hebt.”

Ook op het gebied van uitgaan mist ze veel. “Als ik uitga, doe ik dat niet in Hoorn. De straten van Hoorn zijn gewoon dood. Als ik uitga, doe ik dit in Amsterdam. Veel meer keuze en verschillende muzieksmaken.”

Margriet Talstra van de Gemeente Hoorn, die meeluisterde naar wat jongeren belangrijk vinden, snapt Sjunailie. “We zijn op dit moment bezig met een onderzoek naar een volwaardig poppodium in Hoorn. Nou wil ik niet zeggen dat Manifesto niet volwaardig is, maar het is geen zichtbare locatie en voor de doelgroep is het niet zo aantrekkelijk.” Daarover wordt later meer bekend gemaakt door de gemeente Hoorn.  

Waardes meegeven

Christian Nana, oprichter van stichting Work Heart Make Art, hoopt jongeren met het rondetafelgesprek iets mee te kunnen geven. “Zelfvertrouwen, wij willen dat jongeren zich gezien en gehoord voelen, want zo leren ze om zichzelf en hun eigen inbreng te waarderen. Rolmodellen, als jongeren nu positief beïnvloed worden, heb je straks een generatie aan mooie mensen die de positiviteit weer kunnen doorgeven. En kennis, met elkaar weet je meer, dus het delen van informatie en de jongeren wegwijs maken zorgt ervoor dat ze de kansen op hun pad leren herkennen.'”

De jongeren mochten na een uitleg van Christian zelf ideeën bedenken voor activiteiten in de parken in de wijken van Hoorn, met de skatebaan bij Sporthal de Kers in de Kersenboogerd als voorbeeld. Influencer Nette Madness uit diezelfde wijk zegt gelijk: “In mijn gedachte zie ik het hele plein volstaan, net als in New York waar ik vandaan kom. Daar hadden we blockparty’s en daar was iedereen één.”

Christian gaat in de toekomst meer rondetafelgesprekken geven. Hij denkt aan zo’n drie of vier per jaar, om zo jongeren meer een stem te geven en er iets mee te laten doen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844