Jongste verzetsheldin Nellie de Haan wordt na moeder Trien ook geëerd met voorstelling

3 mei 2024 20:24
Bron: WEEFF / Michiel van Etten

In De Boterhal in Hoorn wordt morgen een dansvoorstelling opgevoerd over het leven van Nellie de Haan, de jongste verzetsstrijder van de gemeente. Nellie is een dochter van Trien en Bart de Haan, over wie vorig jaar een dansvoorstelling gemaakt is en die eveneens in het verzet zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Het was voor haar de normaalste zaak van de wereld om in het verzet te gaan”, vertelt neef Bart Lankester.

Na het succes van de dansvoorstelling over verzetsstrijder Trien de Haan, dat De Dansonderneming vorig jaar opvoerde op dezelfde locatie, wilde Nanska van de Laar een voorstelling maken over de jonge verzetsstrijder Nellie. Door het wegvallen van haar moeder moest ze snel volwassen worden.

Het verhaal van Nellie

De destijds 14-jarige Nellie neemt, nadat haar moeder in 1942 wordt gedeporteerd, de taak om voor de onderduikers te zorgen op zich. “Dat is ook waar onze voorstelling over gaat”, vertelt de directrice en coach van De Dansonderneming.

Tekst gaat verder onder de video.

In februari 1942 wordt de verzetsgroep van Trien de Haan verraden en krijgt de moeder vijftien jaar tuchtstraf in concentratiekamp Ravensbrück. Nellie blijft samen met haar vader achter, terwijl er mensen ondergedoken zitten bij hen thuis. “Er zaten piloten, Joden en op een gegeven moment ook spoorwegstakers”, geeft Lankester aan. Hij schreef een boek over het leven van zijn oudtante Trien.

In het huis op de Noorderstraat in Hoorn zaten vaak vier á vijf mensen tegelijkertijd ondergedoken. De taak van Nellie was om illegale bonnen voor eten en drinken te regelen. Ook moest ze soms met de onderduikers over straat. Het zorgen voor de onderduikers is levensgevaarlijk werk. “Soms werd ze door een Duitser staande gehouden, terwijl ze een onderduiker bij zich had”, vertelt Lankester. “Of dan hoorde ze de Duitsers aankomen, en doken ze samen snel een steeg in.”

Verwerking na de oorlog

Moeder Trien is levend teruggekeerd uit het concentratiekamp, en heeft veel verteld over haar leven in oorlogstijd. “Ze is veel toespraken gaan houden, over hoe zij de oorlog heeft beleefd”, aldus Lankester.

De inmiddels overleden Nellie sprak nauwelijks over de Tweede Wereldoorlog, en is zes jaar na de bevrijding naar Australië vertrokken. De oorlog is voor haar traumatisch geweest, waardoor ze het het liefste zo snel mogelijk wilde vergeten. “Haar zoon wist eens niet wat haar rol in de oorlog is geweest”, aldus Lankester.

Het familielid van het verzetsgezin is blij dat hij zijn tante nog heeft mogen meemaken. “Het was een sterke vrouw”, laat hij weten. De voorstelling is morgenavond om 20.00 uur te zien in De Boterhal in Hoorn.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844