Joost Schrickx over de documentaire De Oorlog Van Mijn Vader

3 mei 2020 19:49
Joost Schrickx

4 mei omstreeks 20.10 zendt de gemeente Hoorn via vrijheidinhoorn.nl en hoorn.nl de documentaire “De Oorlog Van Mijn Vader” uit. WEEFF Radio sprak met regisseur Joost Schrickx over de documentaire en de coronacrisis.

“Het was eerst de bedoeling om de documentaire tien tot twintig keer in Cinema Oostereiland te vertonen,” laat Joost Schrickx weten. “Ik zou daar aanwezig zijn met een inleidend praatje. Maar dat kon natuurlijk niet doorgaan.”

Executie op het Kerkplein in Hoorn

De documentaire “De Oorlog Van Mijn Vader” speelt zich af rondom het Kerkplein in Hoorn. “Daar vond januari 1945 de executie plaats van vijf mensen. Een represaille van de Duitsers voor een aanslag op een NSB’er in Hoorn. Kinderen moesten daar naar kijken van de bezetter.”

“Mijn vader die tegenover het Kerkplein woonde heeft waarschijnlijk daar ook iets van gezien. Wat hij precies gezien heeft is nooit helemaal duidelijk geworden. In de film ga ik op zoek naar wat er die dag in Hoorn gebeurd is en wat voor impact dat heeft op een kind.”

Stiltes

“Juist omdat mijn vader het van zo dichtbij had meegemaakt werd er niet veel over gesproken. Heel veel mensen wilden of konden zo’n belevenis niet delen met hun kinderen waardoor er een soort stilte ontstond.”

De generatie die de oorlog bewust meegemaakt heeft is er bijna niet meer. “Daarom ben ik ook blij dat ik de film gemaakt heb. Een aantal mensen die in de film zitten zijn al overleden. Aan de andere kant komt er nu ook ruimte om de oorlog op een andere manier te belichten.”

Coronacrisis

In bepaalde opzichten valt er een vergelijking te trekken tussen de Tweede Wereldoorlog en de huidige coronacrisis. “Ik denk dat er over tientallen jaren nog steeds over deze coronaperiode zal worden gesproken.”

“Op een gegeven moment zal ook een generatie zeggen hou nou eens op over die corona. In die zin is het vergelijkbaar. En tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurden er dingen en niemand wist wat er precies aan de hand was.”

“Sommige mensen dachten het zal wel meevallen. Dat zie je nu natuurlijk ook. Niemand is in staat de volle impact te zien in het nu. Het zal pas echt duidelijk worden na deze periode en dat gold ook voor de Tweede Wereldoorlog.”

5 mei, een dag van hoop

5 mei zal volgens Joost Schrickx vooral een dag van hoop worden. “Ooit zijn we bevrijd. Nu zal de bevrijding ook wel nabij zijn.”

Uitzending – 2 mei 2020

Een gesprek met regisseur Joost Schrickx over de documentaire "De Oorlog Van Mijn Vader" en de coronacrisis.

De Oorlog Van Mijn Vader

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844