Juriste van Milena (14) wacht nog steeds op reactie: “IND heeft schijt aan zaak”

6 april 2022 17:00

Eliza Tsjoepieva, de juriste van Milena (14), windt er geen doekjes om en is heel erg gefrustreerd over de werkwijze van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De juriste wacht namelijk nog altijd op een antwoord over het lot van Milena.

milena_240821

De juriste nam direct contact op met de IND, nadat de motie (Kamerstuk 19 637, nr. 2815) van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) op 14 december werd aangenomen. In deze aangenomen motie wordt de regering verzocht om het beleid voor ‘de Afsluitingsregeling’ ten aanzien van kinderen zonder asielachtergrond, opnieuw te bezien in het licht van een werkwijze die tijdelijk is gehanteerd bij de uitvoering ervan. 

“Door het aannemen van deze motie worden zaken herbeoordeeld”, legt Tsoepieva uit. “Naar verwachting betreft het aantal zaken die herbeoordeeld zullen worden, ongeveer 30. ” Jasper van Dijk heeft de IND gevraagd om te inventariseren om hoeveel zaken dit gaat. 

Eén van de dertig?

De juriste van Milena (14) verwachtte eigenlijk dat haar cliënt onder één van deze 30 kinderen zou vallen, maar tot op heden heeft Tsjoepieva nog geen reactie of bevestiging gehad van de IND. 

Op dezelfde dag dat de motie aangenomen werd, werden er links en rechts met verblijfsvergunningen gestrooid. Dat is pijnlijk”

Eliza Tsjoepieva, juriste van Milena

“Op dezelfde dag dat de motie aangenomen werd, werden er links en rechts met verblijfsvergunningen gestrooid. Dat is pijnlijk”, vervolgt de juriste geïrriteerd. “Ik vind dat de IND heel slordig te werk gaat. Grof gezegd, ‘hebben ze schijt aan de zaak’.”

Omdat Tsjoepieva na al die tijd nog steeds geen reactie heeft gehad over het lot van Milena, besloot ze twee dagen geleden een brief per fax te versturen naar de IND. Ze vindt namelijk dat Milena bij één van de 30 personen hoort, waarbij de zaak herbeoordeeld moet worden. “Je merkt gewoon aan alles dat de tegenpartij niet dezelfde waarde hecht aan de zaak. Zowel Milena als ik steken er heel veel moeite in. En dat het dan opnieuw zo loopt, is heel frustrerend.” 

Eliza

Hoop

Ondanks alle tegenslagen blijft de juriste van Milena hoopvol. In januari diende Tsoepieva nog een voorlopige spoedvoorziening in bij de rechtbank. Dit omdat de asielaanvraag van Milena opnieuw was afgekeurd. Op deze spoedvoorziening kreeg de juriste ook tot op heden nog geen reactie, maar dat hoeft volgens haar niet per se iets negatiefs te betekenen. 

“Zo lang de rechter nog geen beslissing heeft gemaakt over de spoedvoorziening, wordt Milena het land niet uitgezet. Het is ongebruikelijk dat het zo lang duurt, maar dit heeft voorlopig geen nadelig effect op de situatie van Milena.”

NH Nieuws/WEEFF maakte eerder een reportage over de benarde situatie van Milena, die al  meer dan twee jaar ondergedoken zit in West-Friesland. De reportage bekijk je hieronder terug.

Tekst gaat verder onder video.

Petitie

Eerder demonstreerde Milena al voor haar toekomst bij het gemeentehuis van Stede Broec. Haar juriste heeft inmiddels de petitie, die 43.296 keer is ondertekend, verstuurd naar de staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg. “Ik heb een bevestiging gehad dat de brief is aangekomen”, concludeert Tsjoepieva. “Maar tot op heden heeft hij nog niet gereageerd.”

Tsjoepieva verwacht van alle kanten (de Hoge Raad, de Tweede Kamer, de rechtbank en de IND) spoedig een brief met daarin nieuwe informatie over de toekomst van Milena. Volgens de juriste is de aangenomen motie van Jasper van Dijk gebaseerd op het verhaal van Milena. “Dat Milena nog steeds geen asiel heeft, is daarom extra pijnlijk.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405