Juweliersfamilie in alle vroegte aan het puinruimen na plofkraak: twee tieners aangehouden

9 mei 2024 17:38
Bron: Eigen foto

Twee tieners van 16 en 18 jaar zijn vanmorgen in IJmuiden aangehouden voor een plofkraak bij een juwelier in Avenhorn. Het duo kon worden aangehouden nadat de vermoedelijke vluchtauto werd gezien in IJmuiden. De juweliersfamilie was na de explosie in alle vroegte aan het puinruimen. Ze zijn ontsteld over de gebeurtenis.

De explosie gebeurde vanmorgen rond 5.00 uur bij Loos Juweliers aan het Vijverhof in Avenhorn. Meerdere omwonenden schreven vanmorgen op social media dat ze rechtop in bed zaten door de knal.

Door de klap ontstond er een enorme schade, meldt de politie. Het raam was kapot en plafonddelen kwamen naar beneden. De daders namen een deel van de sieraden uit de etalage mee en renden er vervolgens mee weg. Op het moment dat de politie ter plaatse was, waren de verdachten al vertrokken. 

Sieraden met labels

Rond 7.00 uur kwam bij de politie een melding binnen dat een auto die als gestolen gesignaleerd stond, door IJmuiden reed. Een uur later werd het voertuig in IJmuiden gezien door de politie. De agenten hielden de auto een tijdje in de gaten. Na een tijdje kwamen twee personen op het gestolen voertuig af en openden ze de deuren. Op dat moment werd het duo aangehouden.

Tijdens het fouilleren werden meerdere horloges en sieraden aangetroffen. Ook in de auto zelf lagen juwelen. Bij een deel daarvan zat er een label aan, die verwijst naar de juwelier in Avenhorn. Naast de sieraden werd er ook een nep-shotgun aangetroffen. De strafbaarheid van het imitatiewapen wordt onderzocht.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Politieagenten onderzoeken het voertuig na de aanhouding

‘Enorme schade’

Jos Loos, die de juwelier in Avenhorn 50 jaar geleden is gestart, laat weten dat hij blij is dat de vermoedelijke daders zijn gepakt. Hoewel hij inmiddels gepensioneerd is, was hij er vanmorgen in alle vroegte bij. “We waren ontsteld. Toen we daar aankwamen was er een enorme schade. Ook was er in de zaak nog rook door de explosie.”

Nadat de forensische opsporing vertrok, konden de ondernemers de boel opruimen. “We hebben zoveel mogelijk schoongemaakt”, vertelt Loos. “In en om de zaak lagen behoorlijk wat glasscherven en door de rookwolk die bij de explosie ontstond moesten we alles goed schoonmaken.”

Camerabeelden

Op de beveiligingsbeelden konden de ondernemers zien wat er ongeveer die ochtend aan vooraf was gegaan. “We zagen dat het om twee verdachten ging die na de daad wegrenden. Dat was wel duidelijk.” 

De 16-jarige verdachte is een jongen uit Rotterdam, de 18-jarige verdachte is een man uit Heerhugowaard. Beiden zitten vast. De gepensioneerde juwelier hoopt dat de aanhouding anderen zal weerhouden om hetzelfde te doen. “Laat het een waarschuwing zijn voor mensen die dit soort gekke ideeën in hun hoofd halen.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844