Kapsalon Theater: tijdens een knipbeurt worden toegezongen door Karin Bloemen

19 januari 2022 18:55

Tijdens een knipbeurt worden toegezongen door Karin Bloemen of een yogales volgen in het Westfries Museum in Hoorn. Het kon woensdag tijdens ‘Kapsalon Theater’, een ludieke protestactie van de culturele sector. Hiermee werd gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. “Het is belangrijk om te laten merken dat we er nog zijn.”

Worden geknipt tijdens een optreden van Karin Bloemen

In Schouwburg Het Park in Hoorn werden bezoekers door twee kapsters geknipt, terwijl Karin Bloemen, Dirk Scheele, Wouter Hakhoff & Daan Herweg en de talentvolle Hoornse singer-songwriter Lotte Andrioli optraden.

Jolanda Haring uit Westwoud nam in Het Park als eerste plaats in de kappersstoel. Ze schaart zich achter het initiatief. “Na twee jaar mogen de artiesten wel weer een keer aan bod komen. Het wordt écht tijd. Ik hoop zelf in februari weer naar een concert van Nick en Simon te kunnen gaan.”

Geen inkomsten

Directeur van Schouwburg Het Park, Roel Vente, was blij met het protest vanuit zijn sector. “Het is heel belangrijk om te laten merken dat we er nog zijn. Voor al die artiesten, al die technici, zowel op als achter het toneel die al twee jaar geen inkomsten hebben.”

Zangeres Karin Bloemen trad op in Hoorn. “Ik vind het wel leuk. Een soort beschaafde recalcitrantie vanuit onze sector. Natuurlijk is het met een knipoog, maar we willen wel benadrukken dat we het zelf ook niet meer snappen. De bezoekers ook niet. En dat terwijl naar het theater toegaan, daar onbedaarlijk hard lachen, gezond is en helpt tegen depressieve gevoelens.”

 

Innerlijke schoonheid

Even verderop, in theater Het Pakhuis vond een ‘behandeling voor innerlijke schoonheid’ plaats. Per tijdslot waren er veertien bezoekers aanwezig bij optedens van Marc Nochem, Levi Noë en De Dansonderneming. In Twisk wilde Theaterkerk Hemels ook deelnemen aan de actie, maar bij gebrek aan een kapper werden deze plannen door eigenaar René Smit afgeblazen.

In het kielzog van deze actie opende ook het Westfries Museum voor even haar deuren. De illustere Schutterijzaal werd omgetoverd tot ‘De Museum Gym’, waar twee yogalessen werden gegeven. Een ontspannen manier van protestvoeren. Directeur Ad Geerdink genoot. “In deze zaal heeft al heel wat plaatsgevonden, zoals bruiloften en optredens. Maar dit is een nieuwe ervaring.”

Een yogales in het Schutterijzaal van het Westfries Museum

Goed statement 

Op serieuze toon: “Ik vind dit een goed statement om te zeggen: we zijn er klaar voor om weer open te gaan. Je moet als sector van je laten horen, anders loop je de kans om overgeslagen te worden. Cultuur staat niet altijd vooraan, als het gaat om versoepelingen.”

Veel burgemeesters hadden vooraf laten weten de acties niet te gedogen. De protestactie was in Hoorn wel toegestaan. Roel Vente: “We hebben duidelijk gemaakt wat wij gaan doen en dat we alle geldende regels volgen. Als we ons daaraan houden, was er ruimte om dit te organiseren. Dat is heel fijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405