Katalysator-criminelen hebben het gemunt op auto van Peter: “Stond gewoon voor de deur”

7 april 2022 19:00

Op de nacht van dinsdag op woensdag moest de Prius (Toyota) van Peter Bakker het ontgelden. Twee personen besloten om rond 03.15 uur de auto van de Horinees op te krikken en binnen een mum van tijd hadden ze de katalysator van de Prius in handen. “Ik heb de camerabeelden van de buurman teruggezien en daaruit blijkt dat ze binnen twee minuten de buit in handen hadden.”

gestolen katalysator hoorn

Hij woont al meer dan 25 jaar in zijn geliefde Kersenboogerd aan de Han Hoekstrahof, maar zoiets als dit had de Horinees nog niet eerder meegemaakt. “Je parkeert de auto nota bene nog voor de deur”, zucht hij, die inmiddels aangifte heeft gedaan. “En dat je dan bestolen wordt, geeft geen veilig gevoel natuurlijk.”

Bakker werkt bij Tata Steel in IJmuiden en was ’s nachts aan het werk toen het gebeurde. “Mijn vriendin was gewoon thuis en die had gezien dat de bedrading los hing. Toen ik de volgende ochtend was wezen kijken, zag ik dat de katalysator weg was.”

De Horinees heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en heeft dankzij de buren zelfs beeldmateriaal van de verdachten. “De buurman wil de beelden helaas niet openbaar maken wegens privacyredenen”, vervolgt hij. “Wel heeft de politie de beelden in handen, maar ik betwijfel of ze er iets aan hebben, je ziet ze namelijk niet goed in het donker.”

3 meldingen deze week

Inmiddels staat de Prius bij schadebedrijf Dampten in Hoorn om gerepareerd te worden. “Gelukkig is mijn auto all-risk verzekerd”, stelt Bakker. “Maar je bent natuurlijk altijd je eigen risico kwijt en het blijft een gedoe.”

“Het stelen van katalysatoren is al langer gaande. Zeker bij de Toyota Prius en de Mitsubishi zie ik dat dit vaker gebeurt”

autoschadebedrijf Dampten

Een medewerker van autoschadebedrijf Dampten vertelt dat er deze week al twee meldingen binnen zijn gekomen van auto’s, waarbij de katalysator gestolen is. “De schade kan zo oplopen tot 1.000 euro”, concludeert de man, die liever anoniem blijft. ” Het stelen van katalysatoren is al langer gaande. Zeker bij de Toyota Prius en de Mitsubishi zie ik dat dit vaker gebeurt.”

Vanuit zijn perspectief is er geen trend in opmars. “We zien meer een structurele golf van berovingen”, vervolgt hij. “Meestal als we een melding binnen krijgen, weten we bijna altijd zeker dat er auto’s zullen volgen.”

Na rondvraag bij andere grote schadebedrijven uit Hoorn, blijkt dat er deze week in totaal drie meldingen zijn geweest, waarbij de katalystor is gestolen. De opbouw is als volgt:  Dampten (2), Van Mossel (1), Broekhuis (0) en ASN (0).

Politie

Volgens een woordvoerder van de politie heeft het basisteam in Hoorn tussen eind december 2021 tot eind januari 2022, inwoners van Hoorn die in het bezit zijn van een Prius (Toyota), actief benaderd in het kader van diefstallen van katalysatoren van deze voertuigen.

Naar aanleiding van diverse meldingen werd duidelijk dat katalysatordieven het hadden gemunt op katalysatoren van deze voertuigen in Hoorn. De eigenaren zijn onder andere gewezen op de diefstal en het onderzoek van de politie naar de daders. Ook heeft de politie preventietips gegeven.

“Parkeer de afgesloten auto bijvoorbeeld op een goed verlichte plek”, ligt politiewoordvoerder Felicity Bijnaar toe. “Of maak het dieven lastig door de katalysator extra vast te zetten of door een plaat er overheen te lassen of te monteren. Dit kost een fractie van de schade als dat de katalysator wordt weggenomen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405