Katya bezorgt Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen mooie dag bij Zuiderzeemuseum

23 mei 2022 12:00

Ongeveer een week geleden kreeg Enkhuizer Katya Udod het het idee om Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen, een gratis cultureel dagje uit te bezorgen bij het Zuiderzeemuseum. De initiatiefneemster zocht contact op met het museum, waarop enthousiast werd gereageerd.  Samen zorgden ze ervoor dat zo’n 100 mensen afgelopen zaterdag, een fantastische dag beleefden.

Katya Udod Initiatiefnemer Zuiderzeemuseum

De Oekraïnse Katya Udod verruilde vijf jaar geleden haar stad Sumy, dat vlak tegen de Russische grens ligt, voor het oer-Hollandse Bovenkarspel. Inmiddels woont ze sinds januari in Enkhuizen. De vluchtelingenstroom van haar landgenoten zette Enkhuizer Udod aan het denken.

“Ik heb de inburgeringscursussen gedaan en ik weet hoe moeilijk het integratieproces is”, vertelt de initiatiefneemster. “Daarom wil ik nu andere mensen helpen.” 

Zuiderzeemuseum

Na een gesprek met de inititiefneemster was het museum direct enthousiast om samen te werken. “We hebben in het verleden al eerder onze dagopbrengst naar Oekraïne gestort”, aldus woordvoerder Willeke Otten van het Zuiderzeemuseum. “Wij hebben voor de gidsen en twee bussen gezorgd, en Katya heeft contact gelegd met de gastgezinnen en Oekraïense vluchtelingen.”

Dankzij de gehuurde bussen werden de gastgezinnen en Oekraïnse vluchtelingen uit de regio opgehaald en weer thuis afgezet. Ook stuurde het museum kaartjes naar gezinnen die het museum op andere dagen en tijden wilden bezoeken. 

zuiderzeemuseum

“Het museum deed er alles aan om voor een onvergetelijke dag te zorgen”, vervolgt Udod. “Ze trakteerden de bezoekers op koffie en appeltaart, organiseerden excursies rondom het museum, droegen de kosten van de twee gehuurde bussen en de entree was gratis.

“Oekraïners hebben de kans gehad om kennis te maken met de cultuur van West-Friesland en iets te leren over de geschiedenis. Het was een fantastische dag.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405