Kees en Jannie dolblij met Westerdijktafel: “Hij kijkt uit op zijn eigen groeiplek”

22 mei 2022 08:00

Je verzint het niet, maar één van de Canadese populieren die twee jaar geleden aan de Westerdijk gekapt werd, is weer terug aan diezelfde Westerdijk. Ditmaal wel een paar honderd meter verderop en omgebouwd tot een prachtige eettafel voor een Horinees stel. Meubelmaker Martijn Neuvel maakte het zijn missie om op zijn manier de bomen een tweede leven te geven, en met succes.

westerdijk tafel

Trotse eigenaar van de nieuwe authentieke tafel is Horinees Kees Vlijm. Vlijm woont met zijn vrouw Jannie aan de Westerdijk en toen hij van het initiatief van de meubelmaker hoorde, wist hij het gelijk: ‘Die moet ik hebben’. “De Canadese populieren zijn even oud als mijn vrouw”, stelt de gelukkige eigenaar. “Beide komen ze uit 1950 en het is natuurlijk ook extra bijzonder dat we vanaf ons balkon nog altijd naar de groeiplek van de boom kunnen kijken.”

Voorheen had het stel al 40 jaar een wit-marmere tafel in de woonkamer staan, maar ze zijn toch erg blij dat daar dan eindelijk verandering is in gekomen. “Er is een stukje natuur bij en de tafel kijkt zo uit op zijn eigen groeiplek aan de Westerdijk. Dat is toch bijzonder”, stelt Vlijm. 

Meubelmaker Martijn Neuvel

Trots

Eind maart had meubelmaker Martijn Neuvel uit Hoorn de tafel al klaar voor Kees Vlijm, maar omdat de koper een specifiek onderstel wilde, ontstond er vertraging. “Kees had een bijzonder onderstel uit Italië gezien die hij graag onder tafel wilde hebben”, verklaart de meubelmaker. 

Uiteindelijk bleek het niet mogelijk om het unieke onderstel van Italië naar Nederland te vervoeren, waarop Vlijm besloot advies te vragen aan de meubelmaker. “Ik kreeg foto’s van Kees aangereikt, met daarbij de afmetingen”, vervolgt Neuvel. “Op basis van die gegevens heb ik contact opgezocht met mijn vaste staalleverancier en zijn we de wens van Kees gaan namaken.”

westerdijktafel

Zwaar

Afgelopen dinsdag was het dan eindelijk zover en werd de tafel – inclusief onderstel – gebracht bij het huis van Vlijm. “Ik ben blij dat ik de tafel niet moest tillen”, lacht hij. “Martijn kwam samen met een potige knaap en dat was hard nodig, wat ik denk dat het stalen onderstel zo’n 85 kilo woog.”

Inmiddels heeft de meubelmaker veertien unieke Westerdijk-tafels verkocht. “Twee daarvan zijn er afgeleverd en vier zijn er klaar”, concludeert Neuvel. “Het feit dat mensen het zo leuk vinden is voor mij de kers op de taart.”

Eerder ging NH Nieuws al op bezoek bij de meubelmaker om te kijken naar de tafels. Hieronder is dat terug te zien:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405