Kees heeft het gehaald, 1000 rondjes om het IJsselmeer: “Ik doe het hem niet na”

23 september 2022 20:30

Kees Stavenuiter viert over twee weken alweer zijn 70ste verjaardag, maar nu heeft hij eerst een ander feestje. Want vandaag is het hem gelukt om voor de 1000ste keer het IJsselmeer rond te fietsen. Hiermee heeft de Andijker meer dan 200.000 kilometer in de benen zitten. 

Het rondje dat hij fietst, heeft wel één groot minpuntje. Al jaren zijn er werkzaamheden bij de Afsluitdijk en moet Kees verplicht met de bus. Om zijn rondje toch 200 kilometer lang te maken, fietst hij in de provincie Flevoland een stukje om. “Ja, daar fiets ik 30 kilometer langer om het stukje te compenseren met de bus.”

Tekst gaat door onder de video.

Vanochtend, even over zeven, vertrok Kees om zijn rondje te fietsen, vergezeld door twee bevriende wielrenners. “Normaal vertrek ik ietsjes eerder en fiets ik alleen, omdat niemand zo vroeg mee wil”, legt Kees uit. Maar dit keer is het speciaal: Kees fietst namelijk zijn 1000ste rondje en dat is toch een grote mijlpaal van 200.000 kilometer. Dus vertrekt hij vandaag wat later, zodat zijn gezelschap ook mee kan.

Routine

Kees staat in zijn dagelijkse routine om 4.00 uur op om de kranten te bezorgen. Na die klus pakt hij zo snel mogelijk zijn racefiets, waarna hij een rondje IJsselmeer maakt. Zijn vrouw, waar hij al 47 jaar mee getrouwd is, vindt het allemaal wel prima. “Zolang ik maar niet mee hoef”, zegt ze lachend.

Ondanks dat Kees in het donker vertrekt en vaak alleen fietst, maakt zijn vrouw zich geen zorgen. “Als die gevallen is, belt hij wel. En bij een harde val word ik vast en zeker door het ziekenhuis gebeld. Want wanneer je een botsing of val maakt, is altijd wel iemand anders erbij betrokken die je dan kan helpen. Zo niet, dan komt er heus wel iemand langs”, vertelt ze nuchter.

Weleens fout gegaan

Het is in al die rondjes dan ook een keer goed fout gegaan. “Ja, ik heb een keer mijn bekken op drie plaatsen gebroken. Iemand voor mij maakte een slinger en ik kwam toen in zijn wiel terecht, waardoor ik viel. In de ambulance dachten ze dat het gekneusd was en ben ik naar huis gestuurd. Thuis bleef het pijn doen en toen bleek het dus later gebroken te zijn”, blikt Kees terug.

Tekst gaat door onder de foto. 

Kees Stavenuiter in zijn 1000 shirt

Onderweg heeft Kees – in al die duizend rondjes – ook vrienden gemaakt. In Lemmer waren ze ook op de hoogte van zijn ‘jubileumtour’. “Ja, een paar vrienden hebben voor mij dit voetbalshirt gemaakt”, zegt Kees trots. Hij draagt een shirt van voetbalclub sc Heerenveen, met daarop het getal 1000.

Tijd voor een feestje

Na 190 kilometer fietst Kees voor de 1000ste keer langs Medemblik, waar dit keer zijn 13-jarige kleinzoon staat te wachten. “Ik fiets de laatste 10 kilometer mee als support voor mijn opa, waar ik héél trots op ben”, vertelt hij. Het tempo is voor hem even bijbenen, maar de groep is onderweg naar Andijk.

Thuis in Andijk staan vrienden en familie op Kees te wachten. “Ik doe het hem niet na. Hij zegt altijd dat elk rondje weer anders is. Ik denk van niet, maar ik denk ook dat de 1000ste een doel is geworden waar hij naartoe heeft gefietst”, zegt zijn zoon.

Eerder vertelde Kees aan NH nieuws dat duizend rondjes rond het IJsselmeer fietsen zijn doel was. Nu hij dit gehaald heeft, gaat Kees toch niet stoppen. “Misschien ga ik wat rustiger aan doen. Of ik fiets een ander rondje, bijvoorbeeld rond het Markermeer.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844