Kermisexpo Lutjebroek viert lustrum: “Maar daarna lassen we een pauze in”

9 maart 2024 08:02
Bron: Kermisexpo Lutjebroek

Bij De Wurf in Lutjebroek wordt volgend weekend de vijfde editie van de Kermisexpo gehouden. Het verenigingsgebouw komt vol te staan met miniatuurversies van kermisattracties, met bewegende onderdelen en lampjes. “Het is de lustrum-editie”, vertellen Marcel en Jan Willem van de Kermisexpo. “En hoewel de meningen nog verdeeld zijn, is het voorlopig de laatste. We lassen een kleine pauze in.”

Samen met Michel de Jong richt Marcel Deen ongeveer zeven jaar geleden de Kermisexpo Lutjebroek op. “Het idee was eigenlijk om het één dag te houden, waarbij we veel exposanten uitnodigen om een gezamenlijke modelbouwdag te organiseren”, licht Marcel toe. “Heel veel modelbouwers komen uit andere delen van het land vandaan. Uit Groningen, Oss, Groenlo en noem alles maar op. En omdat ze bleven overnachten werd al snel besloten om er twee dagen van te maken.”

De eerste editie was een dusdanig succes, dat zowel exposanten als publiek het leuk vonden als het een jaarlijks evenement zou worden. “Sinds die tijd is het alleen maar groter geworden”, gaat Marcel verder. “Maar nu moesten we met vergunningen, aanwezige EHBO, een oliebollenkraam en draaiorgel zoveel regelen, dat het ieder jaar een soort ‘moeten’ werd.”

De tekst gaat verder.

Allemaal apart, maar toch samen

Modelbouwer Jan Willem staat jaarlijks op meerdere exposities in binnen- en buitenland. Trots is hij zeker. “Lutjebroek is één van de mooiere.” Hij maakte dan ook alle edities mee. “Ik bouw sinds jaar en dag aan kermisattracties en dan kom je via internet allerlei gelijkgezinden tegen”, licht hij toe. “Het is niet alleen zo dat je elkaar met de modellen ziet, maar je komt elkaar bijvoorbeeld ook tegen op kermissen.

“Zo kijken we bijvoorbeeld in Hoorn hoe bepaalde kermisattracties in elkaar steken”, gaat hij verder. “En zo zijn we allemaal apart, maar toch ook een beetje samen.”

Extra zaal voor lustrum-editie

Op zaterdag 16 en zondag 17 maart zal verenigingsgebouw De Wurf in Lutjebroek vol staan met allerlei miniatuurattracties van kermissen. Voor deze vijfde editie heeft de organisatie binnen één week alle beschikbare plaatsen op de expositie gevuld gekregen. “Het was zo snel vol, dat we voor dit jaar zelfs een extra zaal hebben aangeroepen”, zegt Marcel.

Op beide dagen is de expositie van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Zaterdag rond 11.00 uur wordt de expositie geopend door Bovak-voorzitter Atze J. Lubach-Koers, de bond voor kermisbedrijfshouders. Steevast een vaste bezoeker.

De Kermisexpo is ook verderop in het land een begrip geworden. “Het is ook een beetje de opening van het nieuwe kermisseizoen. Wat het leuke van de kermis is, dat als je bijvoorbeeld in Tilburg loopt je uit de kassa’s bij attracties hoort: ‘Hé, daar hebben we die jongens van Lutjebroek! Kom, stap in’. Dat soort dingen hoor je dan, en dat is leuk.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844