Kersenboogerd wordt geteisterd door afvaldumpingen: “Een hardnekkig probleem”

26 januari 2022 06:58
Bron: Aangeleverd

Grofvuil dat naast een ondergrondse container of op een willekeurige hoek van de straat wordt gedumpt. Het is een hardnekkig probleem in meerdere delen van de Kersenboogerd in Hoorn, maar boetes kan de gemeente nog maar nauwelijks uitdelen.

Afvaldumpingen in de Kersenboogerd

Een bank, kasten, een matras en een lattenbodem, een tapijt en nog véél meer. Sinds een paar weken is het een grote bende in de Kersenboogerd, een wijk in Hoorn. 

De gemeente erkent dat er in een aantal buurten in het centrumgebied van de Kersenboogerd regelmatig sprake is van afvaldumpingen en afvaloverlast. “We doen er alles aan om dat tegen te gaan, maar het blijft een taai probleem, dat in de basis inderdaad gaat om het gedrag van bewoners”, aldus woordvoerder Martin Schuijt. Zo wordt het afval bij de Kievit al vrijdag opgeruimd. “We halen regelmatig afval weg, maar vaak ligt er kort daarna weer afval.”

Gemeente blijft alert

Het is volgens de gemeente onbetaalbaar en qua capaciteit ook niet mogelijk om iedere dag extra rondes te maken om grofvuil op te halen. “En als je dat te vaak doet, gaat hier ook een verkeerde boodschap uit. Zo van: ‘Je kunt je afval op straat dumpen en de gemeente komt het wel weer halen'”, legt de gemeente uit.

Om te voorkomen dat er in de toekomst afvalbergen ontstaan, blijft de gemeente alert. Handhavers houden met regelmaat gerichte acties en reageren op meldingen uit de buurt. “Dat levert niet altijd wat op, omdat er niet altijd adresinformatie te vinden is. En zonder die informatie is het vaak moeilijk om iets te bewijzen.”

Als een dader van het dumpen van afval kan worden achterhaald, volgt er een boete. Maar de kans dat het zover komt is klein. “Het is een doorn in het oog. Daders zijn moeilijk te pakken.”

‘Zooi maakt zooi’

Ook op sociale media gaat het los, waar inmiddels ruim 70 omwonenden hun ongenoegen hebben geuit. Zij hebben het vermoeden dat er bewust gedumpt is vanuit een busje of aanhanger. “Van de week gooide iemand vanuit de auto gewoon haar rommel erbij. Het is niet te filmen dit”, zegt een vrouw enigszins gepikeerd.

Bij de Lijster is het gelukkig nog niet zo erg, vertelt een andere bewoner. “Ik heb de gemeente al gebeld en de zooi bij mijn schuur ligt er nog steeds. Gisteren lagen er ook nog flessen bij. Zooi maakt zooi. Het is hier ook aarde donker. Je kunt er alles neer gooien zonder gezien te worden.”

Een ander zegt: “Het begint hier steeds meer op Kensington Ave te lijken”, wijzend op het hardnekkige probleem in de Amerikaanse stad Philadelphia waar de straten worden overrompeld met afval.

Ook zijn de buurtbewoners bang dat het probleem nog erger wordt als ze per kilo moeten gaan betalen. “Hopelijk gaat dat niet door”, voegt iemand eraan toe.

Huis-aan-huis brief

In de buurten waar afvaldumping een hardnekkig probleem is, zet de gemeente in op communicatie. Er wordt dan huis-aan-huis een brief in een gebied verspreid, vertelt Schuijt. 

Hij legt uit: “In deze brief staat dan dat buurtbewoners dit echt als overlast ervaren, waar mensen terecht kunnen met hun afval en wat de consequenties, zoals het uitdelen van boetes, zijn als je je afval illegaal dumpt.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844