Kinderraad van gemeente Koggenland geeft goede voorbeeld en raapt zwerfafval op

21 maart 2024 13:27
Bron: Gemeente Koggenland

De Kinderraad van gemeente Koggenland is gisteren met grijpers en afvalzakken op pad gegaan om afval op straat te rapen. Samen met wethouder Bart Krijnen hebben de kinderen enkele kilo’s aan weggegooide blikjes, sigarettenfilters en zelfs een stalen pijp opgehaald.

Amy, Dez, Maaike, Mahdi en Tess zijn al op jonge leeftijd betrokken bij de gemeente Koggenland. “Ze zijn zich er ook bewust van dat een schone omgeving zonder zwerfafval flink bijdraagt aan een fijne leefomgeving”, stelt wethouder Bart Krijnen, die gisteren het startschot gaf voor de actie. “Het milieu, de natuur, veiligheid en een fijne omgeving zijn thema’s die de Kinderraad belangrijk vindt. Zwerfafval hoort daar dus ook bij.”

De Kinderraad van Koggenland heeft tijdens het afvalrapen onder meer weggegooide kassabonnen, blikjes, sigarettenpakjes en zelfs een stalen pijp gevonden. Sigarettenfilters werden volgens een woordvoerder het meest aangetroffen.

Streven naar nog schonere gemeente

De gemeente is afgelopen november nog een campagne gestart waarbij peukenresten verleden tijd moeten zijn. Onder meer bij winkelcentrum De Vijverhof in Avenhorn zijn speciale afvalasbakken geplaatst, waarin filters van sigaretten weggegooid kunnen worden.

“Koggenland is al een schone gemeente, maar we willen naar steeds minder en uiteindelijk geen zwerfafval toe”, stelt de wethouder. “Geen afval op de grond gooien is natuurlijk het belangrijkste. Maar ligt het er dan toch, dan is het fijn om te weten dat er in Koggenland veel stille rapers zijn die regelmatig zwerfafval rapen.”

Wethouder Krijnen wil hen dan ook hartelijk bedanken, en roept alle inwoners van Koggenland op om het voorbeeld van de Kinderraad te volgen door zwerfafval op te rapen. “Zo zorgen we samen voor een schone gemeente.”

Landelijke Opschoondag met blikjesbingo

De actie van de kinderen uit Koggenland is een voorloper op de Landelijke Opschoondag, die zaterdag 23 maart plaatsvindt. Ook in West-Friesland wordt op meerdere plekken zwerfafval geraapt. In Hoorn hebben organisatoren van de regionale actie er zelfs een bingo aan verbonden. Ieder blikje dat wordt gevonden krijgt een nummer, waarna er een loting plaatsvindt na afloop van de actie.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405