Kippebillen Strandparty in Wijdenes voor het eerst in 48 jaar zonder kip

Bron: Kippebillen Strandparty

Heel Wijdenes en omgeving maken zich klaar voor een nieuwe editie van Kippebillen Strandparty. Het festival naast de vluchthaven van Wijdenes wordt in juni voor de 48ste keer georganiseerd. Daarbij zijn er een hoop nieuwe elementen aan het festival toegevoegd, vertelt organisator Eline Doodeman. En opvallend is: dit wordt de eerste keer dat er geen kip geserveerd wordt tijdens het evenement.

Kippebillen Strandparty startte tientallen jaren geleden toen een aantal vrienden bij elkaar kwamen op het strand om bier te drinken en samen kip te eten. Inmiddels is Kippebillen uitgegroeid tot een grootschalig evenement, waarbij bezoekers uit heel West-Friesland naar Wijdenes komen. Vanuit verschillende hoeken in de regio worden zelfs bussen ingezet om ze naar het strand te brengen.

“We maken er altijd een groot feest van”, vertelt organisator Eline Doodeman. “Wat wij er in ieder geval heel leuk aan vinden, is dat we het evenement met allemaal vrijwilligers organiseren. Zo is niet alleen de organisatie, maar ook de mensen die de opbouw verzorgen en op het terrein aanwezig zijn tijdens het festival vrijwilliger.”

Zonder kip

In de afgelopen jaren heeft Kippebillen meerdere tegenslagen overwonnen. Zo mocht het festival een paar jaar niet gehouden worden op het strand van Wijdenes, vanwege werkzaamheden aan de dijk. En een aantal jaar geleden besloot het oude bestuur dat zij niet verder wilden gaan. Eline zit inmiddels in een nieuw gevormd bestuur, nadat zij gevraagd werd daar in te stappen. “Ik voelde me vereerd”, zegt ze. “En een deel van de oude organisatie is er toch weer bij gekomen. Dus we hebben een gemengde groep.”

Het festival zou geen Kippebillen heten als er in al die jaren geen kip geserveerd zou worden. Toch lukte het de organisatie niet om het eten voor deze 48ste editie rond te krijgen. “Helaas gaat dat ons dit jaar niet lukken. Maar ik kan wel vertellen dat we dat op een hele leuke, andere manier hebben opgelost. Dus de kippenbillen komen zeker nog het terrein op”, blijft Doodeman cryptisch. “Die ga je zeker voorbij zien komen.”

Springplank voor lokaal talent

Ook wordt dit de eerste editie van het festival waarbij het evenement ’s middags begint. Het nieuwe bestuur wil lokaal talent uit West-Friesland de kans geven en starten daarom al om 15.00 uur. Op de line-up staan onder andere de band Searching Valentine uit Andijk, de band Melrose en dj-duo De Escalatieploeg, die het feest tot 02.00 uur af zullen sluiten. “We willen graag een springplank zijn voor jong talent en voor iedereen iets aanbieden”, vertelt Doodeman.

Kaarten voor het evenement zijn te krijgen via de website van Kippebillen. Het evenement vindt plaats op zaterdag 17 juni, naast de vluchthaven van Wijdenes.


Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405