Een ultramarathon voor een buidelstoel? Kirsten haalt geld op voor Hoornse baby’s

28 mei 2024 20:00
Bron: Rein Zout Fotografie

49 kilometer en 3.600 hoogtemeters: die afstand wil Kirsten Loa deze zomer afleggen. In augustus rent ze de ultramarathon in Zwitserland met als doel een buidelstoel voor het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Ze wil graag iets terugdoen, nadat haar pasgeboren zoontje daar ‘ontzettend fijn’ werd opgevangen.

Marathons zijn voor Kirsten niet nieuw. Maar een ultramarathon? Dat heeft ze nog nooit eerder gedaan. Waarom ze zich er nu toch aan waagt? 

Dat verhaal begint een jaar geleden. Na de geboorte van haar zoon kreeg Kirsten kraamvrouwenkoorts. Een verzamelnaam voor diverse infecties die na een bevalling kunnen optreden rondom de baarmoeder. Dat was vroeger vaak dodelijk. Tegenwoordig zijn er goede medische behandelingen voor. 

Terwijl Kirsten snel van haar ziekte herstelde, belandde haar pasgeboren zoon met geelzucht in het Dijklander Ziekenhuis. Kirsten: “Het was een heel heftige periode voor ons als gezin, maar we zijn zo ontzettend fijn opgevangen op de afdeling Neonatologie.” Ze roemt de artsen die het gezin volgens Kirsten in alles betrokken: “Daardoor kregen wij het gevoel nog de controle over de onzekere situatie te hebben.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: de baby ligt op de couveuseafdeling – Bron: Kirsten Loa

De pasgeboren zoon moest zoveel mogelijk onder een blauwe lamp in de couveuse doorbrengen. Alleen tijdens het voeden mocht hij even uit zijn bedje. Door een gebrek aan spullen om verantwoord met een zieke baby te kunnen buidelen, was er tussen de ouders en het kind weinig huid-op-huid contact. Kirsten: “Het ziekenhuis heeft daarom een grote behoefte aan geschikte spullen. Maar omdat het niet noodzakelijk is, wordt de buidelstoel niet vergoed.”

En dat terwijl verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen op de voordelige effecten van buidelen. De zogenoemde kangaroezorg stimuleert de hersengroei en stabiliseert de hartslag en ademhaling van een pasgeboren kind. 

11.000 euro nodig

Na een turbulent jaar maakt het hele gezin van Kirsten het op dit moment goed. Om iets terug te doen besloot Kirsten geld op te halen, zodat het ziekenhuis een buidelstoel kan financieren. Het beoogde bedrag? 11.000 euro. Daarvan heeft ze op dit moment iets minder dan de helft opgehaald. Ze hoopt dat het bedrag in augustus rond is, dan rent ze namelijk in Matterhorn (Zwitserland) een ultramarathon: 49 kilometer en 3.600 hoogtemeters. 

Ultramarathons noemt de ervaren marathonhardloopster ’toch wel een andere tak van sport’. De trainingen kennen op dit moment wat ‘ups en downs’. Vooral de hoogtemeters maken het trainen tot een uitdaging, aldus Kirsten. 

Omdat ze graag vrienden en familie betrekt bij haar avontuur rent ze binnenkort de Utrechtse Heuvelrug Ultra Trail. Dicht bij huis en op deze manier kan ze ‘alvast wennen aan de afstand’, besluit ze lachend. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844