Klacht over onderzoek oude vuilstort Westwoud ongegrond verklaard

17 januari 2023 10:11
Willem Bakker

Gemeente Drechterland heeft afgelopen week de klacht in behandeling genomen van Stichting Ouderennetwerk West-Friesland over de gang van zaken rondom de oude vuilstort in Westwoud. De stichting diende de klacht maart vorig jaar al in. Pas na tussenkomst van de Nationale Ombudsman is de gemeente overgegaan tot behandeling van de klacht. β€œDe klacht houdt in dat willens en wetens de volksgezondheid in gevaar wordt gebracht door de oude vuilstort in Westwoud”, liet Willem Bakker van de stichting eerder aan WEEFF weten. Een onafhankelijk onderzoek van Terrascan heeft volgens Bakker bewezen dat er veel meer PFAS uit de vuilstort komt dan wettelijk is toegestaan.

Eind december heeft Provincie Noord-Holland de PFAS-regels verder aangescherpt. De regels geven aan wanneer de bodem verontreinigd is en wanneer saneringsmaatregelen nodig zijn. Uit onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) blijkt dat lage gehalten PFAS al schadelijk kunnen zijn voor de mens. Omdat het Rijk nog geen landelijke normen voor PFAS in de bodem heeft vastgesteld, heeft de provincie in 2017 zelf beleid ontwikkeld. Nederland heeft wel met vier andere landen vorige week verzocht om een Europees verbod op PFAS.

Verzoek tot uitgebreider vervolgonderzoek

Stichting Ouderennetwerk West-Friesland vraagt al sinds april vorig jaar om een uitgebreider vervolgonderzoek dan waar Afvalbeheer Westfriesland (ABWF), de huidige eigenaar van de oude vuilstort, voor kiest. Bovendien wordt de onafhankelijkheid daarvan in twijfel getrokken. De klacht tegen inmiddels oud-wethouder Jeroen Broeders (red. Broeders is wethouder in een andere gemeente, Medemblik, geworden) en burgemeester Michiel Pijl hierover is ongegrond verklaard. Volgens Willem Bakker is hierbij handig geschoven met verantwoordelijkheden tussen de gemeente en Afvalbeheer Westfriesland (ABWF), de huidige eigenaar van de oude vuilstort. “Als wij kunnen aantonen als stichting dat Jeroen Broeders beloofd had dat Terrascan betrokken zou worden bij het vervolgonderzoek, is er sprake van een gegronde klacht. Helaas hebben we dit bewijs, maar moeten eerst wachten tot het vervolgonderzoek is afgerond door Bodemzorg wat rond eind maart begin april 2023 zal zijn.” Bakker denkt bijna zeker te weten dat na het vervolgonderzoek Bodemzorg de nieuwe eigenaar van de oude vuilstort wordt.

WEEFF heeft gemeente Drechterland om een afschrift van de klachtbehandeling gevraagd. Saillant detail is dat elke West-Friese gemeente een wethouder levert voor het bestuur van AWBF. Een eerdere klacht tegen secretaris Timo Linting van ABWF is niet in behandeling genomen omdat de ABWF niet over een klachtencommissie zou beschikken. Mocht stichting Ouderennetwerk West-Friesland na april niets meer vernemen van ABWF wordt een stap naar de rechter overwogen. De stichting zegt over voldoende bewijs te beschikken dat de volksgezondheid opzettelijk in gevaar wordt gebracht.

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405