‘Klein’ Hoorn is de trotse zaalvoetbalhoofdstad van Nederland

28 januari 2022 07:00

Met het Europees kampioenschap in eigen land is de aandacht meer dan ooit gericht op zaalvoetbal (futsal). Met Hovocubo en HV Veerhuys in de Eredivisie is Hoorn de zaalvoetbalhoofdstad van Nederland. Waarom is zaalvoetbal zo populair in West-Friesland?

2019: Hovocubo uit Hoorn is kampioen van Nederland

Het zijn drukke tijden voor Maarten Frankfort (45), want de Hoogwouder is tijdens het EK analist bij de NOS. Hij weet het nog goed. “Toen we in de jeugd speelden, mochten de beste spelers uit Noord-Holland naar het Nederlands kampioenschap. Dat wonnen we eigenlijk altijd.”

Het was het startpunt van een glanzende carrière in de zaal, waarbij hij als speler van ‘t Hoornsche Veerhuys (voorloper van HV Veerhuys, red.) en FC Marlene uit Heerhugowaard vier keer landskampioen werd. Ook kwam hij tot 87 interlands voor Oranje.

Uniek en trots

Zeker in de jaren ‘90 van de vorige eeuw was ’t Veerhuys uit Hoorn een toonaangevende club in Nederland. Met – naast Frankfort – ook in de gelederen: Sander van Dijk. Tegelijk maakten ze in 1997 hun debuut voor het Nederlands team. “Dat het ‘kleine’ Hoorn twee clubs op het hoogste niveau heeft, is uniek. Dat maakt mij zeker trots”, zegt Van Dijk.

Volgens Frankfort draagt een rijk verleden in West-Friesland bij aan de populariteit van de sport. “Toen ik 12 jaar was, begon ik bij zaalvoetbalvereniging Schipper Kozijnen. In de ‘Kop van Noord-Holland’ was toen al een brede jeugdcompetitie. Dit in tegenstelling tot veel grote steden, waar amper gezaalvoetbald werd. Omdat er dan meer spelers zijn, gaat het niveau al snel omhoog en wint de sport aan populariteit.”

Het debuut in Oranje van Maarten Frankfort (4) en Sander van Dijk (3)

Hovocubo en HV Veerhuys hebben een rijke historie en acteren al jarenlang op het hoogste niveau. Van Dijk uit Hoorn, goed voor 25 interlands in Oranje, staat al 15 jaar als trainer aan het roer bij Hovocubo – dat de nodige internationals telt. In de laatste tien jaar werd hij drie keer landskampioen.

“De geschiedenis met jeugdcompetities heeft in onze regio gezorgd voor een voorsprong van kennis. Aan de andere kant moet je je wel blijven ontwikkelen. Anders word je ingehaald.”

Hoornse binnenstad

Van Dijk: “Wij kiezen er bij Hovocubo voor om topsport te bedrijven. Helaas lukt dat op dit moment niet met allemaal jongens uit de Hoornse binnenstad, of uit West-Friesland. Dus komen de spelers van verder weg. Maar we investeren wel in de jeugd en hopen dat er meer spelers uit West-Friesland doorbreken.”

‘Gezonde rivaliteit’ tussen HV Veerhuys en Hovocubo stuwen de prestaties alleen maar op, denkt Van Dijk. “Je hebt elkaar ook nodig, net zoals Ajax en Feyenoord elkaar nodig hebben. Mensen leven toe naar de onderlinge wedstrijden, die zijn altijd uitverkocht. Het versterkt elkaar alleen maar en zorgt er mede voor dat het niveau hoog blijft.”

Europees kampioenschap (EK)

Tot en met 6 februari wordt het Europees Kampioenschap gehouden, in Amsterdam en Groningen. Het Nederlands team speelt vrijdagavond haar derde poulewedstrijd, tegen Servië, en heeft alle kans om zich voor de volgende ronde te plaatsen. Eerder werd met 3-2 van Oekraïne gewonnen, waarna wereldkampioen Portugal te sterk bleek: 4-1. De selectie van Oranje telt vier spelers van het Hoornse Hovocubo.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405