De klok in Hauwert is van slag

13 februari 2020 09:09
Klok Hauwert

HAUWERT – Er is iets vreemds aan de hand met de klok in Hauwert. Om 13.00 ’s middags zou je verwachten dat de klok 1 keer slaat. Maar laatst sloeg hij maar liefst elf keer. De klok in Hauwert is het spoor bijster.

Gerard Meijerink van de dorpsraad laat aan Weeff Radio weten dat een aantal mensen zich daar zorgen om maken. Vier jaar geleden kon de klok nog worden gerepareerd.

Aandrijving klok in Hauwert aan vervanging toe

Het mechanisme uit 1880 lijkt nog goed te werken. Het is met name de aandrijving die aan vervanging toe lijkt te zijn, zo meent Gerard. Ook is het zo dat de klok iedere dag moet worden opgewonden. In het weekend zijn hier al geen mensen voor beschikbaar waardoor de klok dan vaak niet de juiste tijd aangeeft.

Niet goedkoop

Automatisering van de aandrijving zou dit allemaal kunnen oplossen. Maar dit is niet goedkoop. Het is een investering van circa € 9.000. Ondernemer Pieter Nes, de eigenaar van het monument wil dat graag samen met het dorp doen.

Enquête in Hauwert

De dorpsraad heeft een enquête uitgezet om de animo te peilen. De eerste binnengekomen reacties zijn wisselend. “Een aantal mensen zou graag zien dat we in Hauwert bij de tijd zijn. Er zijn andere mensen die in de buurt van de kerk wonen die niet elk half uur de klok hoeven te horen. Zeker ’s nachts niet.”

Half maart hoopt de dorpsraad een goed beeld te hebben van wat het dorp wil. Daarvoor zullen echter nog wel de nodige enquêtes moeten worden ingevuld.

Foto: Wikimedia

Uitzending – 12 februari 2020

Gerard Meijerink van de dorpsraad over de investering die nodig is.

Klok in Hauwert is van slag

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405