Wervershoofse Ko Molenaar kampioen bij de junioren op het NK-Wielrennen

17 juni 2024 16:28
Bron: Flavio Moretti (Sportfoto) / aangeleverd door Ko Molenaar

Ko Molenaar uit Wervershoof werd afgelopen zaterdag op de VAM-berg in Drenthe kampioen op de weg bij de junioren. In de sprint versloeg hij Ruud Nagengast (tweede) en Jurgen Zomermaand (derde).

Op het zware parcours van 107 kilometer bereikten slechts 31 van de 120 renners de finish. Molenaar had zich op voorhand tot de kanshebbers gerekend vanwege zijn sterke team. “We hadden meerdere kandidaten voor de winst,” aldus Molenaar, die rijdt voor het Goudenbod-Parkhotel Development Team uit Alkmaar.

Col du VAM blijkt kuitenbijter

De deelnemende junioren moesten zeventien keer een circuit met enkele uitdagende beklimmingen afleggen, waaronder drie keer de VAM-berg. Vooral die Col du VAM bleek een behoorlijke kuitenbijter. Al in de eerste ronde sprongen er twee man weg, waaronder een ploeggenoot van Molenaar. Die werden in de tweede omgang teruggepakt. Zo kwam er een groep van circa veertig renners bij elkaar. Molenaar: “Uiteindelijk lieten we met drie man het peloton achter ons”. Door die ontsnapping kon de strijd om de Nederlandse titel pas echt beginnen.

Het rood-wit-blauwe tricot als beloning

Als eerste van de kopgroep zette Jurgen Zomermaand van wielervereniging Willibrord Wil Vooruit de aanval in. Ruud Nagengast ging in de achtervolging, gevolgd door Ko Molenaar. Op de Wijsterse kasseien werd Molenaar op enige afstand gereden, maar hield ‘net aan’ stand. In de laatste ronde hield hij het hoofd koel. “Ik wist dat ik goede kaarten had als ik me zou inhouden in de slotklim en het zou laten aankomen op de eindsprint”.

Die strategie bleek succesvol. Met nog driehonderd meter te gaan demarreerde hij. In een uiterste krachtinspanning – want naar de finish was het nog een behoorlijke klim – verzilverde hij de overwinning en het Nederlands kampioenschap. Dit tot grote vreugde van de winnaar: “Ik had dit seizoen wel goed gereden maar nog geen overwinning geboekt. Uiteraard waren mijn ouders, die ook mee waren, bijzonder trots”. Molenaar mag nu het hele seizoen in het rood-wit-blauwe tricot rijden.

Nog meer succes voor West-Friese renners

Naast het Nederlands kampioenschap voor Ko Molenaar, was er afgelopen weekeinde nog meer succes voor West-Friese renners. Ook in Zwaag kon de vlag uit. Dorpsgenoten Bram Kras van het Houtec Team en Sten Vlieland van HRTC waren eveneens succesvol. Kras fietste naar het brons in de categorie ‘elite zonder contract’. Vlieland verwierf het zilver bij de nieuwelingen. Daar was wel een ingreep van de jury voor nodig, want in de race eindigde hij als derde. De winnaar werd gediskwalificeerd omdat hij met twee handen in de lucht over de finish kwam. Reglementair moet een hand aan het stuur gehouden worden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844