Koekje van de bakker in Andijk tijdens World Cleanup Day

14 september 2021 17:36
World Cleanup Day

Aanstaande zaterdag vindt World Cleanup Day plaats. Over de hele wereld vinden er dan opruimacties plaats waaronder in Andijk.

De opruimactie in Andijk wordt georganiseerd vanuit Jongeren van West-Friesland en Lief Plekje Grond. “Jongeren van West-Friesland ben ik in 2019 begonnen, oorspronkelijk alleen als Facebook groep. Maar inmiddels organiseren we ook activiteiten. Allemaal vanuit de wens naar meer verbinding en contact tussen jongeren waarbij je lekker je zelf kunt zijn,” vertelt Anoek Harder.

“Lief Plekje Grond is een moestuin in Andijk van een aantal bewoners. Jong en oud komt daar samen. En nu willen we samen afval gaan opruimen.” Troep dat een ander heeft achtergelaten en daar is niet iedereen even gemotiveerd voor, merkt Anoek Harder. “Maar het geeft na afloop een goed gevoel. Het is ontspannend en ook heel verbindend doordat je gelijkgestemden ontmoet.” Ook wordt iedereen beloond voor het harde werk. Zaterdag zal dat met een koekje van de bakker en een soft ijsje van de snackbar zijn.

Uiteindelijk eten we het afval zelf weer op

Eerder heeft Anoek met vijftien anderen Wervershoof opgeruimd. “Van jong tot oud deed mee. De oudste deelnemer was denk ik zeventig en de jongste acht. 1.800 peuken hebben we daar opgeruimd. Bizar hoe weinig bewust we zijn van ons gedrag. Alles wordt maar op straat gegooid. Dieren eten het weer op, het komt in ons drinkwater terecht. Uiteindelijk eten we het zelf gewoon weer op.” Anoek Harder meent dat dit soort acties bijdragen aan de bewustwording hiervan.

In Andijk zal zaterdag om 10.00 worden gestart. Gezien het feit dat het een van de langste dorpen van Nederland is zijn extra handen van harte welkom. Opgeven kan via jongerenvanwf@hotmail.com.

Uitzending – 11 september 2021

De opruimactie in Andijk tijdens World Cleanup Day wordt georganiseerd vanuit Jongeren van West-Friesland en Lief Plekje Grond. Beluister het interview met Anoek Harder.

Koekje van de bakker in Andijk tijdens World Cleanup Day

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844