De katten uit Enkhuizen die in zeer korte tijd zijn overleden, zijn mogelijk vergiftigd door koelvloeistof. De katten kwamen suf, schuimbekkend en zonder eetlust thuis. De baasjes vermoeden dat het gaat om vergiftiging en durven hun kat in de Bomenbuurt niet meer buiten te laten. Dierenkliniek Enkhuizen kan niet met zekerheid zeggen dat de katten vergiftigd zijn, maar denkt dat de symptomen wellicht zijn veroorzaakt door koelvloeistof of antivries.
“Het is geen bijtende stof geweest”, vertelt een dierenarts van Dierenkliniek Enkhuizen, die twee van de vier katten heeft gezien. Zo waren er volgens de arts geen rode plekken te zien in de mond van de kat. “De katten hadden verhoogde nierwaardes, maar dit kan ook komen als een kat per ongeluk paracetamol binnenkrijgt”.
Volgens Nadja Sandkuhl, eigenaresse van een van de overleden katten, was er bij haar kat wel rode plekken in de mond zichtbaar, maar deze kat is niet onderzocht bij de praktijk in Enkhuizen.
De dierenarts uit Enkhuizen denkt, voor de katten die in hun praktijk zijn onderzocht, aan koelvloeistof als mogelijke oorzaak. De vloeistof heeft namelijk een zoete geur en smaak, wat aantrekkelijk kan zijn voor dieren. Als katten door gemorste koelvloeistof of antivries lopen en hun vacht en poten vervolgens schoonlikken, kunnen ze de giftige stof binnenkrijgen. Volgens de arts komen de symptomen, zoals braken en nierschade, overeen met de bijwerkingen van de koelvloeistof.
Nadja en haar buurvrouw hebben in de buurt gekeken of er ergens een auto koelvloeistof stond te lekken, maar dit bleek niet zo te zijn.
Op de redactie kwam een tip binnen over dat misschien groene aanslagreiniger de boosdoener kan zijn. Vorig jaar zijn vijf katten in Hoogwoud ook mogelijk vergiftigd. Men vermoedde toen dat het kwam door groene aanslagverwijderaar, een middel dat mensen gebruiken om de groene aanslag van tuintegels te halen. Dit middel bevat een stof genaamd ‘Didecyldimethylammonium Chloride’, die schadelijk kan zijn voor dieren. Deze stof is onder andere te vinden in de groene aanslagreiniger van het merk Green Boots.
Ook hiervoor heeft Nadja navraag gedaan in de buurt of iemand dit middel heeft gebruikt, maar dit bleek niet het geval te zijn.
De dierenarts uit Enkhuizen geeft aan dat de groene aanslagreiniger geen oorzaak geweest kan zijn, omdat de bijtende werking effect heeft op de slijmvliezen van de kat en dit niet zichtbaar was bij de twee katten die door hen zijn onderzocht.
Verder heeft de praktijk de afgelopen dagen geen nieuwe katten binnengekregen met dezelfde symptomen.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405