Koerdische Nzar Taha (40) wil snel weer als herenkapper aan de slag

9 mei 2021 05:00

Zo’n drie jaar geleden vertrok de Koerdische herenkapper Nzar Taha uit Noord-Irak naar Enkhuizen omdat hij problemen had met zijn familie. Sinds die tijd kon hij tot zijn grote verdriet zijn geliefde beroep als kapper niet meer uitoefenen. 

Taha knipte de afgelopen jaren alleen het haar van zijn vrouw en van zijn kinderen. De laatste keer dat hij meerdere mensen geknipt heeft, is alweer een poosje geleden. “Dat is twee jaar geleden geweest. Toen heb ik mensen in het asielzoekerscentrum in Friesland geknipt”, blikt Taha terug. 

Maar daar gaat binnenkort verandering in komen. De familie Taha heeft namelijk folders van hun vader/man verspreid via brievenbussen in hun woonplaats Enkhuizen en op social media.  In die folder biedt hij zichzelf gratis aan als herenkapper. Kapster Denise Kampen zag het bericht langskomen en besloot contact met hem op te nemen. 

“Hij was op zoek naar mensen die door hem geknipt wilden worden zodat hij beter de taal kon leren”, vertelt Denise Kamper in haar salon in Enkhuizen. “Ik vond dat ik zo’n mooi initiatief als iemand dat uit zichzelf doet. Dus ik heb hem een bericht gestuurd via Facebook.” 

Tekst loopt door onder bericht

Drie donderdagen

Kampen stelt vanaf volgende week drie donderdagmiddagen haar salon beschikbaar voor Taha. “Ik wil graag de Nederlandse taal beter leren kennen en ik wil mijn eigen zaak beginnen. Ik wil niet van een uitkering leven”, aldus Taha, die nu nog vertolkt wordt door zijn 13-jarige zoon Haryad. 

De eerste middag is Taha al volgeboekt. Zo’n zeven mensen hebben zich aangemeld door hem geknipt te willen worden. Kampen heeft er in ieder geval vertrouwen in. “Heel mooi”, zegt ze over zijn ‘knipkunsten’. “Mooie strakke lijnen, een mooie overloop dus dat komt helemaal goed.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844