Koggenland gaat ganzenprobleem te lijf met maïsolie op eieren

23 februari 2024 06:10
Bron: Gemeente Koggenland

Wegen vol ganzenpoep, kaalgevreten grasvelden en oneindig lang gegak. De ganzenoverlast in de gemeente Koggenland is groot. Met het insmeren van ganzeneieren met maïsolie, waardoor de eieren niet uit kunnen komen, moet de ganzenpopulatie op een ‘diervriendelijke manier’ worden verkleind.

Ganzenoverlast

De ganzenpopulatie in Koggenland groeit snel. Op sommige plekken zijn er zoveel dat dit overlast veroorzaakt door ontlasting, kaalvraat en agressief gedrag. Ook vormen ze een gevaar voor het verkeer, benadrukt de gemeente.

Om de ganzenoverlast in de gemeente tegen te gaan, worden de ganzeneieren tussen maart en oktober in maïsolie ondergedompeld. Dit gebeurt in de broedgebieden waar de meeste overlast is. 

“Een aantal eieren per nest wordt ondergedompeld in maïsolie en in het nest gelaten. Dit voorkomt dat er in het ondergedompelde ei een kuiken kan groeien. Deze aanpak richt zich alleen op het beperken van de geboorte. Eenmaal geboren kuikens laten we met rust”, aldus een woordvoerder.

Om de duizenden ganzen in het weilandrijke Koggenland terug te dringen, is er een apart meldpunt om overlast door te geven.   

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405