Koken met Kok: de lekkerste aardappeltjes uit Opperdoes met honing uit Aerdenhout bereid

21 oktober 2023 10:00
Bron: NH Nieuws/Stephan Roest

De Opperdoezer Ronde is geen klassieke schoonheid: ze is klein van stuk, wat pokdalig met een gevoelig velletje. Maar o, o, o, wat is het een lekker aardappeltje! Teler Hero Stam uit Opperdoes is sinds jaar en dag verklaard ambassadeur van de Opperdoezer Ronde, zoals Pim Lemmers de ambassadeur is van de honingbij. Breng de passies van deze twee kampioenen bij elkaar en je krijgt een gerecht om je vingers bij af te likken!

Koken met Kok 8 hing opperdoes

Aan het eind van het jaar geeft de klimop nog een laatste nectarboost aan de bijen. Met imker Pim Lemmers staan we in Aardenhout bij een struik die zoemt van de insecten. Wespen, zweefvliegen en honingbijen gaan van bloem naar bloem.

“Ze moeten nog even aan de bak voordat de korf in de winterstand gaat”, legt Pim uit. Even later vliegen de honingraten in het rond in de slingermachine en kruipt het potje zachtjes vol met honing. Dank aan deze kleine wildplukkertjes.

Tekst gaat door onder de foto.

Koken met kok 6 Honging opperdoezer ronde

In Opperdoes heeft Hero Stam een pannetje Opperdoezer Rondes op staan in de loods die tevens zijn winkel is. Om de twee zinnen blaast Hero de loftrompet over de door hem geteelde wonderpieper: “Wat een mirakels lekker aardappeltje is dat toch.” En: “Je zou eigenlijk niks anders meer op je bord willen dan een Opperdoezer.”

Als we hem willen verlossen van de heerlijke met honing bestreken casselerrib die Pieter heeft bereid, protesteert Hero luidkeels. Toch, eerlijk is eerlijk: met de honing uit Aardenhout en de Opperdoezer Ronde brengen we het lekkerste samen dat Noord-Holland te bieden heeft.

koken met kok 6 honing Opperdoes

Casselerrib met Opperdoezer Ronde

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg Opperdoezer rondes 

500 gram spinazie

8 dikke plakken casselerrib

1 citroen

Een handje gepelde hazelnoten

Een bosje peterselie

75 gram roomboter

evt. een beetje honing, wittewijnazijn en whisky

Koken met Kok Honing Opperdoezer Ronde

Recept voor casselerrib met Opperdoezer Ronde

Kook de Opperdoezers in ongeveer 20 minuten in de schil gaar. Snij de peterselie fijn. Giet de aardappelen af, doe er een goeie klont boter bij plus de rasp en sap van een halve citroen. Zet apart, met de deksel op de pan.

evt. kun je een sausje maken van een beetje honing met azijn en whisky. Verwarm de plakken casselerrib kort in een pan en smeer dan in met het sausje.

Wok de hazelnoten in een pan tot ze een beetje geur geven, doe de spinazie erbij en roer het geheel om tot de spinazie geslonken en beetgaar is.

Maak het bord op door per persoon twee plakken casselerrib erop te doen, een beetje spinazie met hazelnoten en een paar Opperdoezers. Giet nog wat boter/citroen/peterselie-mengsel over de aardappelen en eventueel wat honingsaus over het vlees.

Smakelijk! 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844

Nu live

Non Stop WF!
17:00 – 18:00 uur
Rob de Greeuw – Thuis in West-Friesland
16:00 – 18:00 uur

WEEFF TV