Once in a lifetime: komeet Nishimura na 437 jaar met blote oog vanuit West-Friesland te zien

16 september 2023 14:51
Telescoop Sterrenwacht Orion

Wie aankomende nacht vroeg opstaat kan een bijzonder natuurverschijnsel zien. Voor het eerst in meer dan 430 jaar vliegt de komeet Nishimura langs de aarde. Theo Mulder van Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel zet zijn wekker, en geeft een belangrijke tip om de komeet te zien: “Je moet op een open stuk grond staan.”

De Japanse Hideo Nishimura maakte vorige maand foto’s van de sterrenhemel. Hij ontdekte een groene komeet die vervolgens naar hem vernoemd werd. Iets wat zelden voorkomt.

Na de ontdekking werd de komeet bestudeerd, waaruit bleek dat Nishimura een omlooptijd heeft tussen de 430 en 440 jaar. Vannacht rond 05.30 uur komt het langs de aarde, op een afstand van ongeveer 120 kilometer.

Volgens Theo Mulder van de sterrenwacht in Bovenkarspel kan dit bijzondere verschijnsel ook in West-Friesland te zien zijn. “Je kan de komeet met een verrekijker zien, maar wellicht ook met het blote oog”, vertelt hij. “Dan zie je een heel lichte streep in de hemel. Want de afstand tussen de komeet en de aarde is relatief groot.”

Vanuit Volkssterrenwacht Orion is komeet Nishimura niet goed te zien, omdat het gebouw in het Streekbos staat. “Je moet echt op een groot open stuk grond staan”, licht Mulder toe. “Zelf denk ik dat ik naar de dijk toe ga om het goed in beeld te brengen. Maar je bent ook afhankelijk van andere factoren, zoals het weer.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405