Om de woningnood in West-Friesland tegen te gaan, werd in 2020 de ‘Woondeal’ door de zeven gemeenten afgesproken. De afspraak? Zo’n 16.000 nieuwe woningen gebouwd voor 2030. Een ambitieus plan dat in realiteit volgens projectontwikkelaars niet haalbaar lijkt. “Al met al mogen we blij zijn als we ongeveer de helft van de landelijk en West-Friese ambities werkelijkheid kunnen laten worden.”
Opnieuw kregen woningzoekenden en projectontwikkelaars gisteren een mentale dreun te voorduren, nadat bekend werd dat de rechter een streep trekt door de bouwvrijstelling. Door de uitspraak van de Raad van State is de kans groot dat veel woningbouwprojecten op de tocht komen te staan. Dit omdat er vanaf heden wel onderzocht moet worden hoeveel stikstofneerslag wordt veroorzaakt door de bouw of sloop van een project.
De uitspraak heeft alleen al grote gevolgen voor de 151 grotere bouwprojecten in Noord-Holland. Want 96 van de 151 projecten hebben in potentie een stikstofprobleem. Dit komt neer op 132.000 van de in totaal 144.000 woningen tot 2030.
Bouwvrijstelling
De vrijstelling was een soort van juridisch geitenpaadje. Hierdoor konden bouwprojecten die eerst stil kwamen te liggen vanwege de geproduceerde stikstofneerslag, dat neerkwam in Natura 2000-gebieden, weer worden hervat. Het kabinet voerde in juli 2021 de bouwvrijstelling in om de sector weer op gang te brengen, maar door de uitspraak van de rechter kan dit geitenpaadje niet meer worden gebruikt.
“Bij de Rijksoverheid hebben ze met de billen op elkaar gezeten, in de hoop dat het geitenpaadje stand zou houden”
Peter Langenberg, directeur Zeeman Vastgoed
“Bij de Rijksoverheid hebben ze met de billen op elkaar gezeten, in de hoop dat het geitenpaadje stand zou houden. Nu dat niet het geval is, ontstaat er naast de huidige problemen die er al zijn – economische omstandigheden, leennormen, rente, energiekosten – een nieuw probleem: het herberekenen van de stikstofneerslag bij toekomstige projecten.”
Eerdere stikstofberekeningen lieten zien dat er voor woningbouwprojecten binnen West-Friesland weinig aan de hand was. “Dit komt omdat de meeste projecten binnen West-Friesland buiten de contouren van het Natura 2000-gebieden liggen”, vervolgt Langenberg. “Het IJsselmeer valt hier natuurlijk wel onder, maar is volgens de overheid niet depositie gevoelig. Dit betekent dat het geen invloed heeft volgens de oude rekenmethode.”
Ook Piet-Jan Ooms, van Ooms Bouw & Ontwikkeling, weet niet goed wat te denken van de uitspraak van de rechter. “Zal de nieuwe rekenmethode ook hanteren dat de stikstofneerslag van bouwprojecten geen impact heeft op het Markermeer? Ik weet het niet.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Door een tekort aan stikstofexperts wordt al verwacht dat het herberekenen van stikstofneerslag bij bouwprojecten tot een vertraging zal leiden. “Het zal natuurlijk per project verschillen, maar gemiddeld wordt een vertraging verwacht van 3 tot 6 maanden”, aldus Langenberg. “Wij zijn bij gemeenten aan het navragen hoe zij hiermee omgaan, maar veel gemeenten tasten net zo in het duister als wij. Al met al mogen we blij zijn als we ongeveer de helft van de landelijk en West-Friese ambities werkelijkheid kunnen laten worden in de periode tot 2030.”
Wij zijn bij gemeenten aan het navragen hoe zij hiermee omgaan, maar veel gemeenten tasten net zo in het duister als wij”
PETER LANGENBERG, DIRECTEUR ZEEMAN VASTGOED
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405