Water aan de lippen: kranten drie West-Friese weekbladen anders bezorgd om te bezuinigen

24 mei 2023 11:21
Bron: WEEFF / Ramon Besseling

West-Friese bezorgers van weekbladen de Middenstander, Westfrieskrant en de Streker moeten gedwongen stoppen, omdat de krant nu tegelijk met Weekblad Zondag wordt bezorgd. Door stijgende kosten van papier en energie, wordt het maken van een krant steeds duurder en moeten er keuzes gemaakt worden. “Het kan echt niet anders”, vertelt Cees Grooteman van De Middenstander.

De manager verspreiding van de drie bladen liet afgelopen zaterdag in een brief aan de bezorgers weten dat zij genoodzaakt zijn per direct te stoppen met de bezorging op woensdagen. “Vanwege de gestegen kosten van onder andere het papier en energietoeslagen voor het drukken van de krant.”

Grooteman vertelt dat dit nodig is om de kranten in leven te houden, en dat hij het liever zelf ook anders gezien had. “Onze welgemeende excuses hiervoor.” Bezorgers die de kranten op woensdagen bezorgen worden bedankt voor hun inzet, en succes gewenst in een verdere loopbaan.

De drie kranten worden voortaan samen met het Weekblad Zondag bezorgd. De voormalige bezorgers van de drie weekbladen kunnen eventueel nog wel terugkomen. Zij krijgen vanwege de situatie voorrang als er een wijk in de buurt beschikbaar komt. Daarnaast is het voor hen mogelijk zich in te schrijven voor een paar weken werk tijdens de zomervakantie.

Eerdere kostenbesparing

Afgelopen augustus werd er ook al gekozen om krant de Middenstander voorlopig één keer per maand te bezorgen, in plaats van wekelijks. “Door de wereldwijde tekorten op de papiermarkt is het moeilijk om aan papier te komen. en is het nog verkrijgbare papier enorm in prijs gestegen”, luidde de toelichting van Exact Distributie destijds. Inmiddels komt de krant weer wekelijks in de brievenbus.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405