Kunstbeleving in het lege Westfries Museum: de val van Hercules

26 oktober 2023 06:29
Bron: Coco Junge/Jort Faber

Het Westfries Museum in Hoorn staat al een tijd leeg, maar daar hebben Jort Faber en zijn dansers verandering in gebracht. Faber zelf noemt het een ‘kunstbeleving’ met immersief danstheater, waarbij je binnenstapt in zijn wereld. “Het is net alsof je in een film stapt, waarbij jij zelf mag bepalen waar je naartoe wil.”

Het hele gebouw is omgebouwd tot een set, waardoor een hele nieuwe wereld is gecreëerd. “Alle dansers spelen door het hele gebouw van de zolder tot de kelder. Ze spelen een narratief danstheater”, legt Faber uit. Het is dus aan het publiek om te bepalen waar ze heen willen. “Daar ben je volledig vrij in en je mag gaan en staan waar je zelf wil. Op die manier creëer je een eigen avontuur binnen het gebouw en het verhaal van de voorstelling”, zegt Faber.

Een van de dansers, Lenna, ervaarde het maken van de kunstbeleving als een ontdekkingstocht naar het karakter dat zij weergeeft. “Ook naar hoe ik dat karakter wilde vormgeven. Dat is een uitdaging door veel verhalen over de mythologie waar vrouwen eigenlijk amper belicht worden. Het was een zoektocht en ook een tikje activisme naar hoe de vrouw zich verhoudt tussen de mannen in die tijd.” Lenna heeft het als heel inspirerend ervaren om in deze omgeving met allemaal verschillende karakters dans te creëren. 

‘De val van Hercules’ is te zien in het Westfries Museum op 27, 28 en 29 oktober en 3, 4, 5, 10, 11 en 12 november. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844