Kunstenaar verruilt weiland voor de binnenstad van Hoorn: “Mensen zijn net koeien”

4 september 2022 17:00

Normaal gesproken staat kunstenaar Ruud Spil op de weilanden tussen de koeien, maar de afgelopen zomermaanden was hij vooral in de binnenstad van Hoorn te vinden. “Ik probeer de levendigheid van de stad op het doek te vangen”, vertelt Ruud.

Dit weekend wordt in Hoorn het nieuwe cultuurseizoen feestelijk afgetrapt met meerdere activiteiten in de stad. In pop-up museum Expoost zal een nieuwe expositie worden geopend, waar de kunstwerken die Ruud Spil van de stad heeft gemaakt gratis te bewonderen zijn.

Ruud omschrijft zijn werk als een soort foto met lange sluitertijd. “Ik vang drie uur lang alles wat er in een straat gebeurd en maak daar een schilderij van”, aldus Ruud. Hij heeft nog nooit eerder zo open en bloot in de stad geschilderd. “Het is een hele nieuwe ervaring, mensen zoeken echt contact met de kunstenaar.”

Kunst naar de mensen brengen

Het doel van zijn schildertocht deze zomer was om de kunst weer naar de mensen toe te brengen. “Ja, volgens mij is dat goed gelukt. Mensen kwamen praatjes maken over de kunst, maar ook over de stad. Ze gaven dan bijvoorbeeld tips over mooie plekken”, aldus Ruud.

Ook tijdens de opbouw van de kermis stond Ruud in de stad te schilderen. “Iedereen is dan aan het drinken, je krijgt dan wel hele andere gesprekken”, lacht Ruud. Ook op andere dagen kon Ruud zich vermaken in de stad, zo viel hem op. Dat voorbijgangers echt omhoog gaan kijken als hij een gebouw aan het schilderen is.

“Mensen en koeien lijken wel op elkaar ze zijn allebei heel nieuwsgierig”

Ruud Spil, kunstenaar

“Voorbijgangers gaan ook wel eens voor mij poseren”, lacht Ruud. Degenen die uiteindelijk in het schilderij zijn gekomen, zullen hunzelf niet herkennen. “Als iemand langs loopt met een interessante kleur, meng ik die snel en plaats ik het op het doek. Ik ga niet helemaal iemand naschilderen, het is een soort mengelmoes van verschillende mensen.”

Koeien

Die werkwijze gebruikt hij normaal ook bij zijn schilderijen van koeien. “De koeien staan ook niet stil, dus ik gebruik de voorkant van een koe en de achterkant van een ander. Zolang het maar een geheel is”, vertelt Ruud. Bij mensen doet hij dus precies hetzelfde, ook ziet hij wel overeenkomsten. “Mensen en koeien lijken wel op elkaar, ze zijn allebei héél nieuwsgierig.”

Geslaagd

Al met al vond Ruud zijn schilderstocht door de stad erg geslaagd en voor herhaling vatbaar. “Je hebt in Hoorn ook veel openbare tuinen, misschien ga ik daar volgend jaar wel in staan”, denkt Ruud.

Ruud merkt dat hij online steeds meer volgers krijgt en denkt dat zijn schilderstocht daar aan bij gedragen heeft. “Al verkoop ik ook nog steeds koeien, hoor. Vorige week heb ik er nog één naar Texas opgestuurd.”

Ruud Spil zijn eigen kalander

Voor mensen die thuis ook een Ruud Spil willen hebben, heeft hij een kalender laten drukken. Met twaalf kunstwerken, gemaakt in Hoorn. “Dat leek mij een goed idee, zo kan iedereen genieten van de schilderijen.”

Alle schilderijen kunnen worden bekeken in de expositie bij Expoost in Hoorn. Die duurt tot 3 oktober. Op 11 september geeft Ruud zelf ook nog een rondleiding langs zijn kunstwerken. Ook zal hij meer uitleg geven over zijn werkwijze en keuzes voor de afgebeelde plekken.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405