Lana (11) uit Zwaag strijdt in Utrecht voor landelijke titel voorleeskampioen

24 mei 2023 06:00

In TivoliVredenburg strijdt de 11-jarige Lana uit Zwaag vanmiddag voor de landelijke titel van de Nationale Voorleeswedstrijd. Haar fans – een bus vol vrienden, familie én klasgenoten van basisschool De Wingerd – vertrekken deze ochtend naar Utrecht. “Ze heeft een winnaarsmentaliteit en zei eerder deze week: ‘Nu wil ik eigenlijk ook gewoon winnen'”, vertelt haar moeder Raya. 

Voorleeswedstrijd 2023 Lana Sneek

De boekenwurm heeft een hele weg moeten afleggen om het tot Utrecht te schoppen. Begin april werd ze de beste van onze provincie. “Toen mijn naam werd omgeroepen was ik gewoon in shock”, vertelde ze toen enthousiast. De jury was overtuigd door haar intonatie. Lana weet de luisteraars mee te nemen door goed in het publiek te kijken tijdens het voorlezen.

Vanaf haar basisschool De Wingerd in Zwaag vertrekt haar aanhang vanochtend naar Utrecht. Maximaal vijftig mensen mogen er mee. Maar alleen haar klas al telt vijftig leerlingen, maar niet alle leerlingen gaan mee. “Ook haar vriendinnen en familie gaan met de bus. Het kwam zo uit dat we gelukkig niet hoefden te loten”, zegt haar moeder. 

Hoe graag ze ook zelf met de bus mee zou gaan, dat gaat niet. “Dat vindt ze nog het minst leuk. Ze moet al om 8 uur in de trein zitten om eerst ter plekke de instructies voor de rest van de dag te krijgen.”

Dikke pil 

Twee weken geleden krijgt ze het boek Mot en de Metaalvissers toegestuurd, waar ze vanmiddag een nog onbekend fragment uit moet voorlezen. Een dikke pil. “Het zijn 330 pagina’s, ze heeft het één keer helemaal gelezen.” Lana oefent hardop op haar slaapkamer en aan de keukentafel. Raya: “Dan leg ik het open op een bepaalde bladzijde en dan geven we tips. Die zuigt ze gretig op.” 

De wedstrijd begint vanmiddag om 12.30 uur. Dan neemt Lana het op tegen de andere elf finalisten. 

Bekijk hieronder de reportage die NH eerder maakte met Lana: 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405