Lang getraind voor Ironman, nu tijd om te knallen: “Ik wil het binnen 4:45 uur doen”

26 september 2021 06:00

Er verschijnen vandaag zo’n tweeduizend sporters aan de start van de Ironman 70.3 West-Friesland. In deze wereldberoemde halve triatlon doorkruisen deelnemers uit veertig verschillende landen de hele regio. Maar daar zitten natuurlijk ook ‘gewoon’ sportievelingen van West-Friese bodem tussen.

“Echt, ik heb heel veel getraind en heb er ontzettend veel zin in”, vertelt Mike Koopman (29) uit Wervershoof. De fanatieke handballer van VVW raakte in 2019 ernstig geblesseerd aan z’n knie. “Ik mocht geen contactsporten meer doen, daarom besloot ik om mijn uitdaging in de triatlon te zoeken.”

Eind juni vorig jaar werd hij nog geopereerd aan zijn knie. “Dat duurde heel lang allemaal, maar na de revalidatie begon ik met zwemmen”, legt hij uit. Aan het einde van het jaar pakte de Wervershover ook fietsen en hardlopen op. In eerste instantie had hij zich opgegeven voor de kwart-triatlon, maar dat is na uren trainen veranderd in de klassieker: de Ironman 70.3, oftewel de halve triatlon. Mike krijgt hulp van oud-Olympiër Eric van der Linden uit Schagen.

‘Heel normaal’

Wessel van Schaijk (27) uit Hoorn heeft zich ook klaargestoomd voor de thuiswedstrijd. De marinier had door zijn werk al een flinke conditie. “Bij defensie is het heel normaal dat je gaat zwemmen en natuurlijk hardlopen, dat doe je enorm vaak”, legt hij uit.

Totdat corona roet in het eten gooide en de sportscholen op slot gingen. “Ik ging met maten afspreken om buiten te gaan hardlopen en krachtoefeningen te doen. Dan zit je al gauw op drie uur sporten per dag.” De volgende uitdaging was vanzelfsprekend de Ironman, vertelt Wessel. “Ironman is echt een begrip.”

Sport is inmiddels een groot onderdeel geworden in het leven van de West-Friezen. “Ik train de laatste weken tussen de zestien en twintig uur”, vertelt Wervershover Mike. “Voor sommige mensen is de finish halen het doel, voor mij is het doel om het in 4 uur en 45 minuten te doen.”

Kilometers maken

Wessel heeft de afgelopen maanden veel kilometers gemaakt. “Toen het water nog te koud was om buiten te zwemmen ging ik op zaterdag eerst een uur crossfitten, dan drie uur fietsen en daarna twee uur hardlopen”, vertelt hij. “Dat ging puur om de belasting: trainingsessies van een paar uur achter elkaar.”

Wessel heeft zich voor het evenement aangesloten bij Kika Extreme. Hij heeft een donatiepagina om geld in te zamelen voor Kika, waarmee hij bijna de 2.100 euro aantikt. “Ik vind het een nobele organisatie, dus dit doe ik met liefde”, zegt hij daarover.

Zondag

De mannen verschijnen vandaag dus aan de start van de Ironman 70.3 Westfriesland. De 70.3-editie is de halve triatlon waarin sporters 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer wielrennen en 21,1 kilometer hardlopen. De deelnemers gaan om 9.00 uur van start en trekken met de wielerronde heel West-Friesland door.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844