Gemengde reacties op verplaatsing van ‘overlast veroorzakende’ ganzen in Grootebroek

15 februari 2023 15:11

De gemeente Stede Broec gaat deze week twee ganzen verplaatsen. De dieren zouden overlast veroorzaken op de Kruisgang in Grootebroek. Het besluit van de gemeente zorgt voor gemengde reacties in de buurt. Veel inwoners zijn blij dat de dieren een nieuwe plek krijgen, terwijl anderen de maatregel teveel van het goede vinden.

De ganzen op de Kruisgang zijn enkele jaren geleden door de toenmalige eigenaar losgelaten in de natuur. Volgens de gemeente horen de ganzen hier niet thuis. Ook zouden de dieren zich agressief gedrag richting omwonenden, wandelaars en hun huisdieren.

Vanwege de orde en veiligheid in het dorpen en het welzijn van de twee dieren, heeft burgemeester Wortelboer opdracht gegeven om de ganzen op een diervriendelijke manier te laten verwijderen. Hofganzen Bescherming Nederland zal ze deze week vangen. Daarna zal een gespecialiseerd bedrijf de dieren onderbrengen bij stichting Akka in Dalen, in de provincie Drenthe.

Ook fijn voor de kinderen

Onder de buurtbewoners van Grootebroek leven gemengde reacties over het besluit. Verschillende dorpelingen laten weten dat zij altijd uitkijken waar dieren zitten, voordat zij besluiten aan welke kant van de straat zij lopen.

Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan mensen die met hun hond lopen, maar ook aan ouders die hun jonge kinderen bij zich hebben. “Het is fijn voor de kinderen dat zij niet meer bang hoeven zijn.”

Anderen vertellen dat zij de overlast van de loslopende dieren mee vinden vallen. “Er is er maar eentje die blaast, die wordt ook gepest, de ander doet helemaal niets”, licht een Grootebroeker toe. Ook een andere inwoner stelt dat het probleem niet bij de dieren ligt. “Als de gans nou eens met rust gelaten zou worden, hoeft hij zich ook niet te verdedigen. Ik heb nooit problemen gehad met de ganzen daar.”

Weer een ander vertelt in een reactie aan de gemeente dat ze het jammer vindt dat de waakse dieren als agressief worden bestempeld. “Waaks is heel normaal gedrag”, legt zij uit. “De agressie is afkomstig van mensen die hem schoppen of hun hond erop af sturen. Je moet eens weten wat ze allemaal te verduren hebben hier. Gelukkig krijgen ze bij Akka nu een mooie plek. Ik ga ze missen!”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405