Laura werkte vroeger in de bollen en maakte podcast ‘Krijg ik nu Parkinson?’

10 december 2022 07:59

De zomervakantie. Zoals voor zoveel West-Friese jongeren staat deze ook voor Laura Kors (44) jarenlang in het teken van bollenpellen. Bak na bak, dag na dag. Pas veel later komt ze erachter dat ze in die periode is blootgesteld aan schadelijke bestrijdingsmiddelen en dat er mogelijk een relatie bestaat met de Ziekte van Parkinson. De radiomaker heeft nu voor NPO Radio 1 en AVROTROS de vijfdelige podcast ‘Krijg ik Parkinson?’ gemaakt. 

Laura Kors (rechts) maakte een podcast

Nee, veel warme herinneringen bewaart ze niet aan haar bollentijd. Maar wat moest ze anders, als tiener uit Hoogkarspel? “Er waren buiten de bollen weinig baantjes. En je wilde toch geld verdienen. Maar ik vond het verschrikkelijk. Die muffe schuren, de radio die altijd op dezelfde zender stond en de oneindige stroom bollen. Die berg leek nooit minder te worden. Ik droomde zelfs over bollen. En het leek wel alsof ik altijd naast iemand zat die veel harder ging. Dus die verdiende dan het dubbele.”

Pesticiden

Weg van de bollen dus. Via een studie Geschiedenis in Amsterdam belandde Kors als radiomaker bij NPO Radio 1. Ze sprak in die hoedanigheid met patiënt Ger, die een duidelijke link legde tussen het gebruik van pesticiden in het verleden en de ziekte die zich bij hem geopenbaard had. En hij is niet de enige. “Er gaat geen week voorbij of er meldt zich een lid die een relatie tussen zijn of haar parkinson en pesticiden vermoedt”, meldt de Parkinson Vereniging op haar website.  

Laura: “Er is veel onderzoek gedaan naar die relatie. Ger vertelde over het spuiten met chemische middelen en het was voor mij alsof ik met mijn eigen oom of opa zat te praten, die vroeger bollenbedrijven in Lutjebroek hadden. Toen dacht ik: dit gaat over mijn familie en een groot deel van West-Friesland. Loop ik nu extra risico om Parkinson te krijgen, omdat ik ook in de bollen heb gewerkt? En mijn familie en vrienden?” 

Loop ik nu extra risico om Parkinson te krijgen, omdat ik ook in de bollen heb gewerkt?

Laura Kors maakte een podcast

Omdat neuroloog en Parkinson-specialist Bas Bloem haar zorg niet kon wegnemen, besloot Laura verder op onderzoek uit te gaan. Zo ontstond uiteindelijk een vijfdelige podcast-serie. “In een podcast kun je meer de tijd nemen om je verhaal te vertellen. Het doet zo meer recht aan je onderwerp.” 

Het resultaat is een persoonlijke zoektocht, die begon bij haar eigen moeder en oom, uit Lutjebroek. “Ik heb bijvoorbeeld uren met mijn oom Cor gesproken, omdat ik wilde weten of er in Lutjebroek veel gevallen van Parkinson zijn. We spraken niet alleen over de bollen en over hoe er vroeger werd gewerkt, maar ik ben ook veel over mijn eigen familiegeschiedenis te weten gekomen. Dat was heel waardevol.” De podcast van Kors behoort volgens het NRC tot de 22 beste podcasts van 2022. 

Artikel gaat verder onder de foto.

Laura Kors als tiener

Haar moeder en oom kenden geen mensen met de Ziekte van Parkinson. Was Lutjebroek een witte vlek? Uiteindelijk kwam Laura er via de huisarts achter, dat er wel degelijk Parkinson-patiënten in het dorp zijn, waarvan er één uit een tuindersfamilie komt. “Er komt vaak schaamte voor bij patiënten. Mensen treden er niet graag mee naar buiten. Terwijl je het – denk ik – beter kunt vertellen. Sommige mensen denken anders dat je dronken bent.”

En dan haar eigen situatie. Is Laura nog steeds bang om Parkinson te krijgen vanwege haar verleden in de bollen? “Ik weet nu dat ik ben blootgesteld aan één middel, paraquat. Dat vind ik wel een vreemde gedachte. Maar ik weet ook dat veel van mijn familieleden aan veel grotere hoeveelheden pesticiden zijn blootgesteld en zij hebben geen Parkinson. Daar vind ik troost in. Genetisch gezien loop ik blijkbaar minder risico.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405