Leerlingen Hoornse school krijgen pelotales van Spaanse professionals 

21 maart 2024 16:34
Bron: WEEFF / Mick Versluis

Leerlingen van de Hoornse basisschool Bernardus van Bocxmeer hebben deze week les gekregen van twee Baskische pelotaspelers. De balsport is erg populair in deze Frans/Spaanse regio, en wil ook meer bekendheid krijgen in Nederland. “De sport heeft de potentie om Olympisch te worden”, stelt de Spaanse Inar.

Pelota is een typisch Baskische sport. Het wordt één tegen één gespeeld, of in teamverband. Een bal wordt met de hand tegen een muur geslagen, waarna de tegenpartij de bal binnen één stuit terug moet slaan. Zodra de bal vaker stuitert, heeft de tegenpartij een punt.

De tekst gaat verder onder de video.

Samen met medestudent – en ook professioneel pelotaspeler Maider – is de Baskische Inar naar Hoorn gekomen om leerlingen les te geven. “We hebben een samenwerking met een school uit Eibar”, zegt docent Marketing Dick Appel van het Horizon College in Hoorn.

“Samen hebben we een opdracht waarin we een plan maken het pelota in Nederland te promoten. Zo zijn er onlangs een aantal studenten van ons naar Baskenland gegaan om alles over pelota te leren. Nu zijn er studenten hier om het pelota te promoten.”

Leuk om nieuwsgierigheid te zien

Het spel wordt erg goed ontvangen door de kinderen. Ze doen allemaal enthousiast mee en willen zelfs na de les nog doorgaan met spelen. Ook gymdocent Mark de Wit van de bassischool is tevreden. “Het is leuk om te zien hoe nieuwsgierig ze zijn naar nieuwe dingen, ik ga het pelota er zeker in houden.”

Ook buiten de gymlessen wordt er aandacht aan de balsport besteed door de kinderen. “We hebben een presentatie gehad in het Engels”, zegt docente Luna Werkhoven. “Hierna hebben we er van alles mee gedaan, waaronder tekeningen gemaakt.”

Of er kans is op een pelota vereniging in Hoorn houdt de leerkracht verstandig haar mond: “Het zou leuk zijn, maar we gaan het zien.” Overigens is het nog maar de vraag of de Basken hierop zitten te wachten. “Het is speciaal, omdat het uit Baskenland komt. Dus we houden het liever voor onszelf”, aldus Maider.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405