Leerlingen RSG Enkhuizen helpen West-Friese G-voetballers naar toernooi in Genève

5 april 2024 14:12
RSGay respectweek op RSG Enkhuizen

Havo-leerlingen van het RSG in Enkhuizen hebben al enkele jaren een project waarbij ze een bedrijfje moeten oprichten en geld ophalen voor het goede doel. Dit jaar heeft de middelbare school ervoor gekozen om het opgehaalde bedrag te doneren aan de West-Friese G-voetballers. Zijn doen tijdens Pinksteren mee aan een toernooi in het Zwitserse Genève. “Het belangrijkst is de gezelligheid.”

De leerlingen van de school in Enkhuizen krijgen in het kader van ‘Economie in bedrijf’ de opdracht om een onderneming te starten. Wat voor een zaak dit moet zijn en wat ze willen verkopen, is aan de scholieren zelf. “Maar daarmee moeten ze wel wat doen: winst maken!”, zegt docent Sander Bisschof. “En die winst gaat dit jaar naar het G-team, dat we graag naar Genève willen helpen.”

De tekst gaat verder.

Een van de scholieren die een eigen bedrijf opgericht heeft, is Femke Koolhaas uit Enkhuizen. Met haar vriendinnen Tirza en Majlen richtte zij Garden Gems op, waarmee ze afgelopen zaterdag bloembollen verkochten in het winkelcentrum Koperwiek. “Ik denk dat wij ongeveer 200 euro winst gaan maken”, licht ze toe. Een realistisch bedrag vermoedt zij, want op het moment van vragen had ze ruim de helft hiervan al opgehaald.

Zorgen over kosten voor toernooi

Sportvereniging de Schtroumpfs organiseert jaarlijks in het Pinksterweekend een driedaags toernooi voor g-voetballers, die spelen met een beperking. Het West-Friese team doet hier al enkele jaren in wisselende samenstelling aan mee, en is één van de achttien deelnemers van het internationale toernooi in Genève.

Dit jaar zijn er wel zorgen over een sluitende begroting. De kosten voor deelname zijn ongeveer 9.500 euro. En dat bedrag is nog lang niet binnen. Tot overmaat van ramp is de busmaatschappij die het team eerder heeft vervoerd dit jaar niet beschikbaar. De voetballers zijn daarom een doneeractie gestart.

“Dat is erg vervelend. Wij moeten altijd heel veel spullen meenemen. Gelukkig worden we nu ondersteund door dat geweldige project van de RSG leerlingen”, zegt coach Paul Wolfs. Hij is door zijn eigen zoon betrokken geraakt bij het G-voetbal, en al dertig jaar coach van G-teams bij verschillende clubs. “Het is mijn lust en mijn leven. En het is fantastisch om die jongens en meisjes zoveel plezier te zien hebben.”

Bijna net zo moeilijk als Nederlands Elftal

Voetballers Aart-Jan en André vertellen waarom deelname aan het pinkstertoernooi zo belangrijk is. “Erbij komen is heel moeilijk,” zegt Aart-Jan. “Het is bijna net zo moeilijk als om in het Nederlands elftal te spelen. Maar het is ontzettend leuk.”

“En het belangrijkste is de gezelligheid”, sluit André af.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844