Leeshulp Tolkie vanaf nu beschikbaar op website van WEEFF

22 maart 2024 07:55
Bron: Tolkie / WEEFF

De website van WEEFF heeft vanaf nu een nieuw hulpmiddel voor nieuwsartikelen: Tolkie. Met de tool is het voor mensen met een visuele beperking – of moeite hebben met lezen – een stuk makkelijker om het nieuws uit West-Friesland te volgen.

Door Tolkie is het mogelijk om artikelen op de website van WEEFF samen te laten vatten. Ook kunnen de letters van een tekst aangepast worden, zodat je het makkelijker kunt lezen. Een artikel wordt hierbij in een ander lettertype gezet, maar ook kunnen de woorden verkleind of juist vergroot worden. Mocht je toch nog moeite hebben met het lezen van een artikel, dan kan de tekst per alinea door een robot worden voorgelezen.

Het gebruik van Tolkie is vrij makkelijk. Aan de rechterkant van een nieuwsbericht op de website zie je een paars vierkantje met een vraagteken er op. Als je deze aanklikt, zie je de verschillende opties die Tolkie aanbiedt.

Over Tolkie

Het bedrijf achter de tool komt van de Nederlandse oprichters Jeroen van de Nieuwenhof en Laurens van den Berg. Beiden liepen met het idee rond om nieuws toegankelijk te maken voor mensen die te maken hebben met laaggeletterdheid. Ze besloten samen te werken en technologie in te zetten om mensen te helpen bij het lezen van teksten. “Veel nieuwsteksten zijn namelijk te lastig”, lichten Jeroen en Laurens toe.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405