Legosteentjes zorgen voor meest succesvolle jaar in Museum van de 20e eeuw

30 november 2023 06:11
Bron: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Een klein jaar na de start van de tentoonstelling over 90 jaar Lego, heeft het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn haar 100 duizendste bezoeker verwelkomd. Tijs (8) en Nina (6) uit Velserbroek ontvingen woensdag een uitgebreid Lego-pakket. Het is qua bezoekers nu al het meest succesvolle jaar voor het Hoornse museum. Het vorige topjaar telde 79.500 bezoekers. 

Jonge liefhebbers van Lego

Begin 2022 ontdekte museumdirecteur Hans Stuijfbergen dat er een zeer unieke en omvangrijke Lego-collectie te koop werd aangeboden. Na lang onderhandelen, en ook wat financiële steun van Provincie Noord-Holland en de Gemeente Hoorn, kon het museum de collectie overnemen en met zo’n 12 vrachtwagen-ritten werden alle bouwwerken, doosjes en bouwstenen naar Hoorn gebracht. “Het is de grootste en breedste collectie van Nederland, misschien wel van Europa”, aldus Stuijfbergen vorig jaar. “Lego spreekt jong en oud aan.”

Honderdduizenden steentjes

Na maanden van opbouwen, startte de expositie in december 2022. De tentoonstelling werd later uitgebreid, zodat er inmiddels honderden bouwwerken van honderdduizenden steentjes te zien zijn. Er zijn vier grote diorama’s waar bezoekers treinen, auto’s en vliegtuigen in beweging kunnen brengen. Ook zijn er speel- en bouwplekken voor bezoekers. 

Vanwege het succes is besloten om ook volgend jaar nog in drie zalen Lego te tonen. Daarna wordt een deel in een depot opgeborgen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405