Lezing geeft antwoord op vraag waarom relatief veel toestellen zijn neergeschoten in West-Friesland tijdens WO II

29 juni 2022 09:18
oorlogsmuseum medemblik

Door foto’s en verhalen van zijn opa raakte Hans Nauta als 15-jarige jongen geïnteresseerd in de luchtoorlog boven West-Friesland tijdens WO II. “Mijn opa had naast bijzondere verhalen ook nog wat voorwerpen uit de oorlog. Een foto van een vliegtuigwrak en het typeplaatje van het vliegtuig dat in Alkmaar uit de lucht op zijn dak was gevallen”, vertelt Hans Nauta. “Ik wilde weten wat er met het vliegtuig was gebeurd. Vragen waar mijn opa geen antwoord op had.”

Nauta toog daarop naar de Engelse archieven om de achtergrondgegevens op te zoeken van alle 7.800 incidenten in Noord-Holland. “Niet alleen van neergeschoten toestellen, maar ook van de wapendroppings.”

Vrijdag geeft Hans Nauta een lezing in de jaren ‘40 Bioscoop-Theaterzaal van het Oorlogsmuseum in Medemblik. In de loop der tijd heeft hij namelijk ook veel beeldmateriaal weten te verzamelen dat zal worden getoond. Nauta gaat tijdens de lezing in op de vraag waarom er in West-Friesland relatief veel toestellen zijn neergeschoten.

Uitzending – 25 juni 2022

Het Oorlogsmuseum in Medemblik organiseert een lezing waarin antwoord wordt gegeven op de vraag waarom relatief veel toestellen zijn neergeschoten in West-Friesland tijdens WO II.

Lezing geeft antwoord op vraag waarom relatief veel toestellen zijn neergeschoten in West-Friesland tijdens WO II

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405