Liberaal Hoorn vraagt college om transparantie inzake zesde wethouder

9 mei 2022 11:00
Stadhuis Hoorn

Het verwerven van subsidies voor grote projecten is in Hoorn tijdens de afgelopen collegeperiode door tijdgebrek niet volledig opgepakt. Dit schrijft informateur Rob van Doorn in zijn verslag omtrent de coalitie in Hoorn. Hij benoemt daarbij het verwerven van subsidies voor grote projecten en het lidmaatschap van de G40, een samenwerkingsverband tussen de 40 middelgrote steden in Nederland.

Volgens informateur Rob van Doorn ligt de oplossing in een zesde wethouder. Chris de Meij, fractievoorzitter van Liberaal Hoorn, kan zich hier niet in vinden. “De afgelopen vier jaar hebben we vanuit het college nooit gehoord dat subsidies niet zouden worden binnengehaald en dat er een probleem zou zijn bij de G40 door het ontbreken van een zesde wethouder.”

Kostenpost van een miljoen

Omdat het om een kostenpost van een miljoen gaat wil De Meij graag de stukken zien die laten zien dat subsidies niet zijn ontvangen. “De inflatie is gigantisch. Mensen moeten elk dubbeltje omdraaien om rond te kunnen komen. Het zal me niet verbazen als straks wordt gezegd dat de OZB omhoog moet. Daarbij als je subsidies hebt misgelopen, heb je dan niet veel meer behoefte aan ambtenaren die dat voor het college doen?”

De Meij gelooft er ook niet in dat een zesde wethouder de informatievoorziening naar de gemeenteraad zou verbeteren. “Met zijn zessen wordt het misschien nog wel ingewikkelder. Het gaat er meer om hoe transparant je met elkaar wilt zijn.” De huidige coalitiepartijen VVD, D’66 en Groenlinks gaan waarschijnlijk weer meeregeren. “De kans dat dingen bij het oude blijven is daardoor vrij groot.”

Transparantie zonder zwartgelakte zinnen

Chris de Meij probeert door middel van een verzoek vanuit de Wet Open Overheid (WOO) informatie boven tafel te krijgen die de noodzaak van een zesde wethouder onderbouwen. “Als je artikel vragen stelt kan je het antwoord krijgen dat het gewoon nodig is, vandaar dit verzoek. Met hopelijk zonder zwartgelakte zinnen in de stukken.”

Uitzending – 7 mei 2022

Liberaal Hoorn vraagt het college om transparantie inzake het voornemen van een zesde wethouder. Beluister het interview met fractievoorzitter Chris de Meij.

Liberaal Hoorn vraagt college om transparantie inzake zesde wethouder

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405