Liberaal Hoorn vraagt naast duurzaamheid ook oog voor veiligheid drinkwater

17 december 2021 16:32
Liberaal Hoorn

De gemeente Hoorn wil in 2040 een energie neutrale stad zijn. Een van de transities die hiervoor nodig is, is woningen van het gas af te halen. Geothermie is een van de beschikbare alternatieve technieken hiervoor. Er is echter onvoldoende aandacht voor de nadelen van deze techniek, meent Liberaal Hoorn.

“Met deze techniek wordt warm water uit de bodem naar boven gehaald,” vertelt Chris de Meij. “Dit warme water zit echter dieper dan het drinkwater en moet hier dus langs. Hierdoor ontstaat er risico op vermenging. Volgens de landelijke Rekenkamer is er onvoldoende aandacht voor het veilig houden van het drinkwater.” Liberaal Hoorn vraagt het Hoornse college dit te toetsen en tevens aandacht te hebben voor het gebrek aan kennis bij huiseigenaren met betrekking tot de transitie.

De Meij vraagt zich af of Vereniging Eigen Huis niet meer betrokken moet worden bij het proces zodat ook huiseigenaren een stem kunnen krijgen. “Huurders zijn via de woningcorporaties betrokken maar wie vertegenwoordigt de huiseigenaren?”

De Meij is ook voorstander van een West-Fries energiebedrijf. “Bij de verkoop van NUON aandelen zijn gelden beschikbaar gekomen. Kunnen we die hiervoor niet gebruiken?”

Uitzending – 11 december 2021

De gemeente Hoorn wil in 2040 een energie neutrale stad zijn. Een van de transities die hiervoor nodig is, is woningen van het gas af te halen. Geothermie is een van de beschikbare alternatieve technieken hiervoor. Er is echter onvoldoende aandacht voor de nadelen van deze techniek, meent Liberaal Hoorn. Beluister het interview met Chris de Meij.

Liberaal Hoorn vraagt naast duurzaamheid ook oog voor veiligheid drinkwater

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405