‘Lief Indië’: documentaire over krontjongmuziek en de kracht om herinneringen terug te geven

3 april 2022 15:05
Joost Schrickx

Lief Indië’ is een nieuwe documentaire van de Hoornse regisseur Joost Schrickx. De documentaire focust zich op de tijdloze troost van krontjongmuziek.

“De mensen die vroeger in Nederlands-Indië woonden namen deze muziek mee naar Nederland. Veel van deze mensen zitten in een verpleeghuis. Sommigen zijn dement. Maar zodra ze deze muziek horen komen allerlei herinneringen terug,” vertelt Joost Schrickx.

Na het uitroepen van de onafhankelijke staat Indonesië dachten sommigen van hen wel te kunnen blijven, maar ze vielen tussen wal en schip. “Door de inheemse bevolking werden ze gezien als Nederlanders. Sommigen zijn toen min of meer gedwongen naar Nederland gegaan en anderen zijn doorgereisd naar Amerika.”

Alles op alles zetten om de mensen hun herinnering terug te geven

De documentaire focust zich op het Indisch en Moluks verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen. “In het verpleeghuis zetten ze alles op alles om de mensen hun herinnering terug te geven.” aldus Joost Schrickx. “Het eten is Indisch, er hangen foto’s en er staat een Riksja in de gang. Maar de muziek is misschien nog wel het allerbelangrijkste onderdeel.”

Door het maken van de documentaire heeft Schrickx veel bewondering gekregen voor de oude Indische mensen. “Dit zijn mensen met een enorme bagage. Enorm krachtige, lieve mensen. Ik hoop dat de mensen die de film gaan kijken ook dat gevoel krijgen. Dat ze echt van ze gaan houden.”

Uitzending – 2 april 2022

'Lief Indie' is een nieuwe documentaire van de Hoornse regisseur Joost Schrickx. Beluister hier het gesprek over de documentaire terug.

Lief Indië: nieuwe documentaire van de Hoornse regisseur Joost Schrickx.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405