Ligconcerten zorgen voor rust tijdens Hoornse Stadsfeesten

15 juni 2024 17:32
Bron: Janna Verwer

Schoenen uit en slaapmasker op. In het Foreestenhuis komen de bezoekers van de Hoornse Stadsfeesten tot rust. Liggend in een kerk luisteren de muziekliefhebbers naar verschillende artiesten. “We wilden een rustmoment voor de feestgangers creëren, tijdens alle drukte,” vertelt initiatiefnemer Peter.

Peter kwam op het idee voor de ligconcerten toen hij zelf in Amsterdam De Plek bezocht, waar hij zelf een ligconcert bijwoonde. “Het was zo ontspannend om daar bij aanwezig te zijn”, vertelt hij. Daarom heeft Peter het idee geopperd bij organisator Theo Viset: “De ogen van Viset begonnen gelijk te twinkelen.” Vorig jaar werd de eerste editie van de ligconcerten gehouden in het West-Fries Museum, alleen dit jaar was dit niet mogelijk vanwege de verbouwing en de opbouw van de Rembrandt-tentoonstelling.

Op de kaart

Ook deze keer was een succes. “Mag ik bij het volgende concert ook aanwezig zijn?” vraagt een vrouw aan de gastvrouw van het Foreestenhuis, Leida Veldkamp. De reacties van het publiek zijn enthousiast. Veldkamp is blij dat de concerten worden georganiseerd bij haar in de kerk. “Wij willen het Foreestenhuis nieuw leven inblazen”, vertelt Veldkamp tussen de concerten door. “Je moet nou eenmaal mee met de tijd en de kerk is tegenwoordig niet meer zo populair. Daarom is het zo leuk dat de ligconcerten hier worden georganiseerd.”

Het publiek en de organisatie zijn zelf heel enthousiast, maar hoe zit het met de artiesten? ‘Een man alleen’, Paul Luiken, trad als tweede op bij de ligconcerten. “Het was eigenlijk wel gek om op te treden voor liggende mensen”, vertelt hij. “Je kijkt naar het kruis van het publiek, dat is gek.” Omdat het een beetje ongemakkelijk was, heeft Luiken gevraagd of het publiek klapt na afloop van het optreden. “Je moet toch iets.”

Puntje van verbetering

De organisatie kijkt ernaar uit om volgend jaar weer de ligconcerten te houden. Echter, heeft de organisatie zelf al een puntje van verbetering ontdekt: “Volgend jaar mag de muziek iets minder luid en willen we muzikanten uitnodigen die rustigere muziek maken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844