Ligt het grootste kasteel van West-Friesland onder deze Alkmaarse woonwijk?

14 april 2024 19:02
Bron: NH Media / animatie Sander Wit, tekening Marius Bruijn

Het is tegenwoordig niet meer dan een klein eilandje in de Oudorperpolder, afgeschermd met een hek. Maar schijn bedriegt. In 1942 wordt hier – in Alkmaar – kasteel de Middelburg opgegraven. Pas sinds kort weten we dat het ten minste dubbel zo groot moet zijn geweest, met allerlei gebouwen, een haven en een enorme voorpoort.  

In de vijfdelige NH-serie ‘Verdwenen kastelen’ gaat erfgoedspecialist Marius Bruijn op zoek naar de Verdwenen Kastelen van West-Friesland. Met animaties wekken we de kastelen tot leven en geven een impressie van hoe ze er ooit mogelijk uit hebben gezien. Want inmiddels weten we door nieuw onderzoek steeds meer over de burchten van Floris en zijn rol in West-Friesland.

Schuif de slider en bekijk hier de impressie van het vroegere kasteel de Middelburg, animatie van Sander Wit, tekening Marius Bruijn: 

Wat nu de omvangrijke woonwijk Oudorp is, met pakweg 14.000 inwoners, zo bedrijvig moet het er ook in de 13e eeuw zijn geweest. Het kasteel is eenmalig opgegraven, maar nog altijd is er vrijwel niets over bekend. Bovendien is er in de jaren 70 van de vorige eeuw een woonwijk op gebouwd. 

Talloze ‘bonnetjes’ vertellen hoe het zit

Met nieuwe technieken ontdekten onderzoekers een ‘barbacane’ – een gigantische voorpoort – bijna net zo groot als het kasteel zelf. En dat niet alleen, door het vertalen van middeleeuwse administratie blijkt dat er nog veel meer gebouwen rondom het kasteel moeten hebben gestaan. Het kasteel had ook een haven, waar goederen zelfs vanuit Estland werden geïmporteerd. Waarschijnlijk was dit het grootste middeleeuwse kasteel van ‘het oude’ West-Friesland.  

De Middelburg stamt uit 1280 en was eigendom van Floris de Vijfde. In 1517 werd het vernietigd door de Friese krijgsheer ‘Grote Pier’.

Waar is Verdwenen Kastelen te zien? 
Verdwenen Kastelen is sinds 31 maart iedere zondag om 17.40 uur te zien op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 509, ODIDO 50) en herhaaldelijk de uren daarna. Ook streekomroep West-Friesland zendt de serie uit. 

Zondag 31 maart: kasteel Wijdenes
Zondag 7 april: kasteel Nuwendoorn
Zondag 14 april: kasteel Middelburg
Zondag 21 april: kasteel Nieuwburg
Zondag 28 april: Kasteel Radboud

Wil je alle uitzendingen bekijken? Kijk dan op de themapagina Verdwenen Kastelen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844