Liveblog: zo houdt de West-Fries het hoofd koel tijdens snikhete dag

19 juli 2022 15:00

Het wordt vandaag tropisch heet in West-Friesland, met temperaturen die wel eens zouden kunnen oplopen tot 40 graden. Hoe houden de West-Friezen hun hoofd koel? In dit liveblog houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt in onze regio op deze bloedhete dag.

Spetterend einde van een tropische dag

De tropische dinsdag kreeg in Midwoud een spetterend einde. De brandweer van Nibbixwoud hield aan de Zuid een waterfestijn, bedoeld voor de jeugd. Maar ook diverse vaders en moeders kozen voor deze vrolijke manier van afkoelen. Splash! 

Hiermee besluiten we dit liveblog over de hitte in West-Friesland. Voor degenen die het vandaag net iets té warm vonden, morgen wordt het tien graden koeler. 

Waterfeest in Midwoud

KNRM in Enkhuizen en dierenambulance ervaren (vooralsnog) rustig dagje

“Hier valt het gelukkig nog mee”, ziet Fred Perrier, betrokken bij de dierenambulance in Hoorn. “Behalve een konijn, maar die zijn erg gevoelig voor deze hitte.” 

Wel is het erg warm in de ambulance. “Zo’n 43 graden. Het is flink afzien voor de vrijwilligers.”

‘Relatief rustig’

Ook Johan Greinier, schipper bij de reddingstation in Enkhuizen, hoefde niet echt in actie te komen. “Het is nu relatief rustig. En gelukkig maar! Ik verwacht dat dat bij de collega’s op de stranden langs de Noordzeekust wel anders is.”

Toch plaatst Greinier een kanttekening: “De avond is nog lang. We staan paraat, mocht het zover komen.”

Helden in de hitte: rietdekken bij 36 graden

Het was vandaag flink afzien voor veel West-Friezen die in de tropische warmte moesten werken. Eén van die helden in de hitte is rietdekker Paul Vis. Bij hem gaf de thermometer 36 graden aan. Bij Hessing in Zwaagdijk was het juist heerlijk koel: slechts 7 graden. 

IJspret en voetenbadjes voor ouderen in Hoogkarspel

Zorginstellingen gaan deze dagen de hitte te lijf met ijsjes en voetenbadjes. Zo ook bij het Noorderlandhuis in Hoogkarspel. “De activiteitenbegeleiding weet er altijd weer iets positiefs van te maken”, vertelt woordvoerder Els Harder van WilgaerdenLeekerweideGroep.

De zorginstelling trekt dan ook een hitteprotocol uit de kast. Zo worden er waterkannen neergezet en delen begeleiders koude washandjes uit.

ELS HARDER / LEEKERWEIDE

Deze recreanten genieten van de rust, natuur en het water in Hensbroek

Een verborgen pareltje: bij mooi en warm staat recreatiegebied De Leijen in Hensbroek voor deze recreanten hoog op het lijstje. “Vanaf april tot september, dan lig ik er meestal wel elke dag in”, vertelt een vaste bezoeker aan NH Nieuws. 

Of het een beetje uit te houden is? “Gewoon drie of vier keer smeren en goed opletten, dan komt het helemaal goed.”

Tientallen kinderen bouwen een huttendorp in de hitte

Ondanks de hitte bouwen tientallen kinderen in De Goorn en Avenhorn een huttendorp. “Het is hard werken voor de jonge klussers, maar het begint al aardig vorm te krijgen”, ziet verslaggever Tom de Vos. Het bestuur heeft vandaag een zwembadje geregeld voor de kinderen, waar ze lekker in kunnen plonzen.

Elfde editie

Drie dagen lang wordt er gewerkt aan de hutten op een groot stuk grasveld. Morgen is alweer de laatste dag.

Hensbroekers zoeken verkoeling in natuurwater

De eerste recreanten waren al vroeg uit de veren en hebben een plekje gevonden aan een zwemplas in recreatiegebied De Leijen in Hensbroek. 

Schapen zoeken schaduw in Midwoud

Een kudde schapen in Midwoud ondergaat de hitte. Zij hebben een heerlijke plekje in de schaduw gevonden en wachten rustig af tot het vanavond weer wat koeler is. Veel boeren houden overdag hun vee op stal, omdat de temperatuur vandaag veel te hoog is. 

Maar, zegt veehouder Jacob-jan Wiering uit Zwaagdijk-Oost: “Ze kunnen zelf kiezen of ze wel of niet willen weiden. De stal staat gewoon open.”

Schaapjes in Midwoud

Verkoeling nodig? Hier kun je een frisse duik nemen in West-Friesland

Over de regio verspreidt zitten acht buitenzwembaden, waar het goed vertoeven is met dit weer. Veelal vrijwilligers staan klaar om blije kinderen naar binnen te laten.

En mocht het zwembad nou niet open zijn op de tijdstip dat jij behoefte hebt aan wat water, dan kun je altijd nog in de natuur zwemmen. West-Friesland kent meerdere plekken aan het IJsselmeer en Markermeer waar je vanaf een strandje het water in kan. Maar dit kan ook in De Leijen in Hensbroek of in het Streekbos in Bovenkarspel. Bekijk hier de kaart om te kunnen zien waar je allemaal kunt zwemmen!

Hoe overleef jij vandaag de hitte? Deel het met ons via onze WhatsApp 06-23405405 of redactie@weeff.nl