Loopverslaafde Lex (75) liep al 700 marathons, maar wil nog meer voor zijn doel

14 januari 2023 12:48
Bron: Aangeleverd

Lex de Boer is de man van de duizelingwekkende cijfers. De 75-jarige hardloopfanaat uit Avenhorn behaalde op Eerste Kerstdag het krankzinnige aantal van 700 gelopen marathons. Het is onderdeel van zijn ultieme doel. “Ik denk wel dat het een verslaving is.” 

700 marathons. Waar menig hardloophobbyist toeleeft naar één keer in het leven de ruim 42 kilometer te lopen, voelt het voor Lex inmiddels als een vertrouwd trainingsrondje. In zijn hoogtijdagen liep hij er 60 in één jaar. “Ik kom na een kilometer of acht goed in mijn ritme en dat kan ik lang volhouden. Mijn lichaam is er inmiddels aan gewend. Ik heb na afloop nooit lang last van spierpijn of wat dan ook.”

Op 25 december werd er in Almere door een hardloopvriend een privémarathon georganiseerd, speciaal om aan het unieke aantal te komen. “Om officieel mee te tellen moet een marathon vooraf worden aangekondigd en er moeten minimaal drie mensen aan meedoen. We waren met z’n drieën, dus hij telt.” 

“Ik wil op iedere datum van het jaar een marathon hebben gelopen”

Lex de Boer (75) – liep 700 marathons

Helemaal toevallig was het niet dat deze bijzondere marathon op deze datum werd gehouden. “Ik wil op iedere datum van het jaar een marathon hebben gelopen. Ik ben aardig op weg, want ik mis nog 17 data. Daar zitten onder meer Tweede Kerstdag en 1 januari tussen. En enkele dagen in juni, want dan is mijn vrouw jarig en hebben we vaak andere feestjes. Maar 25 december kan ik mooi afstrepen.”

Lex twijfelt of hij zijn bijzondere project kan voltooien. “Ik ben nu 75 jaar en mocht ik het willen halen, dan moet ik minimaal 80 worden. En gezond blijven. Maar ik ga het proberen. Soms heb ik niet eens door dat ik al 75 ben. Qua lopen merk ik dat ik wat langzamer word. Eerst denk je: ‘de volgende keer zal ik wel weer wat harder gaan’. Maar dat gebeurt niet. Het zal de ouderdom zijn. Maar erg is dat niet. Ik ben blij dat ik nog lekker in beweging kan blijven.”

De tekst loopt verder onder de foto.

Lex de Boer 700 marathons

De hardloopverslaving vond 40 jaar geleden zijn oorsprong. “Toen werd ik lid van de Friesche Elf Steden en voor het geval de Elfstedentocht zou komen, begin ik met lopen. Eerst twee kilometer heen en twee kilometer terug. Het is een beetje uit de hand gelopen, zou je kunnen zeggen.”

Duizenden kilometers verder loopt Lex nog altijd vier tot vijf keer in de week. “Het is een verslaving, denk ik. Mijn lichaam vraagt ook gewoon om actie. Het gebeurt zelden dat ik twee dagen achter elkaar niet loop.”

30.000 kilometer

Bijna 30.000 kilometer aan marathons. En dan zijn andere evenementen en trainingskilometers nog niet eens meegeteld. Zo makkelijk als het klinkt, gaat het niet altijd. Zelfs niet voor Lex. “Soms, als ik het moeilijk heb, denk ik: ‘ik loop hem uit en dan stop ik ermee’. Maar een weekje later begint het al weer te kriebelen.”  

Regen, wind, zon of sneeuw: Lex blijft zijn kilometers maken. In de vertrouwde omgeving van de Mijzenpolder of tijdens hardloopevenementen door het hele land. De afgelegde kilometers nauwkeurig bijgehouden in een boekje. Dit jaar heeft hij opnieuw een uitdaging voor zichzelf bedacht: “Ik moet nog ruim 1.000 kilometer bij georganiseerde loopjes halen, dan ben ik twee keer de wereld rond geweest. Dat lijkt me leuk om te halen.”  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405