De gevolgen van de thuisquarantine voor de culturele sector

31 maart 2020 13:25
Lore Koelemeijer

Lore Koelemeijer is theatermaker, regisseur en docent op een aantal jeugdtheaterscholen. Sinds de eerste corona maatregelen 12 maart van kracht werden zit ze al thuis. Zonder werk en zonder inkomen.

In eerste instantie werden de maatregelen aangekondigd tot en met 6 april. Inmiddels is dit verlengd tot 1 juni. Maar de effecten hiervan zouden wel eens veel langer merkbaar kunnen zijn. “In juni zouden we met een groot koor drie avonden in Park Schouwburg staan. Het Park is voor volgend jaar al overboekt, dus de vraag is of het volgend jaar wel door kan gaan,” vertelt Lore Koelemeijer aan WEEFF Radio.

Het publiek krijgt het heel druk in september

Voor andere locaties wordt veel naar september verplaatst. “Het lijkt er op dat het publiek het dan heel druk gaat krijgen.” Noodmaatregelen van de overheid komen voor Lore, die ZZP’er is, als geroepen. “Gezondheid staat voorop maar het neemt niet weg dat iedereen zijn eigen crisis moet zien op te lossen. Met zeven producties was deze periode mijn hoogseizoen. Daar heb ik heel wat tranen om gelaten.”

Trans gaat digitaal aan de slag voor Theater na de Dam

Inmiddels heeft Lore Koelemeijer de knop omgezet. Zo is ze met de spelers van Trans digitaal aan de slag gegaan voor de voorstelling Theater na de Dam. Gedacht wordt aan een brievenwisseling waarin bewoners van verzorgingshuizen schrijven over wat zij meemaakten tijdens de oorlog. Dit moet leiden tot monologen die op een Instagram account komen te staan. Ook de huidige verplichte thuisquarantine krijgt hier mogelijk een rol in.

Er mogen dan andere drijfveren gelden, toch zijn er ook zeker overeenkomsten te vinden. “Ik denk dat we door deze periode heel anders naar de wereld gaan kijken. En theater lijkt me daar een heel mooi middel voor.”

Uitzending – 26 maart 2020

Theatermaker en ZZP'er Lore Koelemeijer over de gevolgen die de thuisquarantine heeft

Lorre Koelemeijer

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405