Loterij om te kunnen wonen: in Hensbroek vechten 1700 mensen om 41 huizen

14 maart 2023 08:34
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

Het is de woningcrisis in een notendop: maar liefst 1.752 geïnteresseerden azen op een nieuwbouwhuis in Hensbroek. Terwijl wethouder Rosalien van Dolder bij de provincie pleit voor méér huizen, hopen de woningzoekenden vurig op een gouden lot, in de vorm van een huissleutel.

Terwijl dikke donderdagavonddruppels de weg naar beneden vinden, vinden veel mensen onderdak in dorpshuis De Oude School in Hensbroek. De informatieavond over aanstaande nieuwbouw in het dorp is populair. Niet alleen belangstellenden, maar ook dorpsbewoners komen nieuwsgierig een kijkje nemen. “Toch even kijken wat er gaat komen”, klinkt het.

Centraal staat Pioenhof, het project waarbij aan de Julianaweg in totaal 46 woningen – waaronder 10 smartwoningen en 5 huurhuizen – gaan verrijzen. En alsof Hensbroek plotseling het beloofde land is, liefst 1.752 keer is er interesse getoond in één van de 41 koophuizen. Inwoners van Hensbroek hebben bij de toewijzing voorrang, daarna bewoners uit de gemeente Koggenland en daarna de overige enthousiastelingen.

Woningnood groot

De woningnood is ook in Koggenland groot. Er is voor veel mensen amper een betaalbaar huis voor handen, met een run op beschikbare woningen of nieuw te bouwen huizen als gevolg. Marella de Bruin is als verkoopmanager van vastgoedontwikkelaar Timpaan betrokken bij Pioenhof. “Sinds een half jaar is de website in de lucht en sindsdien hebben we gezien dat het aantal geïnteresseerden flink is gegroeid, in totaal tot ruim 1.700. Dit soort toestanden zien we bij andere projecten ook.”

Een overzicht van het project Pioenhof in Hensbroek

De Bruin: “Dat zegt mij vooral dat er enorm veel woningbehoefte is in de gemeente Koggenland. Dat hoor je ook aan de verhalen op deze avond. Ik sprak net iemand die een vraag had voor een zoon van 33, die wil ook wel eens het huis uit. Uiteindelijk wil iedereen een eigen huis hebben. De oplossing? Meer betaalbare huizen bouwen. Zodat ook de starter aan bod komt.” 

“1.752 geïnteresseerden? Dat is wel heel veel. Daar zakt de moed je wel van in de schoenen”

Bauk Velberg wil graag een huis in Hensbroek kopen

Lisa Beers en Bauk Velberg zijn in het bezit van een huis, een rijtjeshuis in Heerhugowaard. Ook zij zijn naar Hensbroek gekomen en hebben verregaande interesse. “We zijn al enkele jaren op zoek naar een grotere woning, maar nog zonder succes”, zegt Bauk. “Dit project staat ons erg aan, omdat het heel ruim is opgezet. We zijn heel enthousiast over de tuin.” 

Als ze horen dat de concurrentie enorm is, schrikken ze. “1.752 geïnteresseerden? Dat is wel heel veel. Daar zakt de moed je wel van in de schoenen. Aan de andere kant is het ook niet heel verrassend, want zoveel van dergelijke projecten zijn er niet in de buurt. Laten we hopen dat we de gelukkige zijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405