LTO West-Friesland: lokaal geteeld voedsel is gezonder

11 oktober 2021 08:24
Dutch Food Week

LTO West-Friesland nodigt huisartsen uit om bij agrariërs aan tafel te gaan in de Dutch Food Week. Zodat ze kunnen praten over de invloed van eten op de gezondheid. “We weten dat we moeten eten om te groeien en energie te hebben. Maar eten is wezenlijk belangrijk voor onze gezondheid. Daar staan mensen niet bij stil omdat het zo gewoon is,” vertelt Trude Buysman van LTO West-Friesland.

Wat we eten is aan verandering onderhevig. “Voor 1800 gebruikten we geen suiker en zout, maar gebruikten we kruiden. Maar die kruiden zijn belangrijk voor de gezondheid van de mens. Als de groente en kruiden geteeld zijn op de plek waar je woont is dat ook nog eens veel gezonder. Lokaal geteelde producten bevatten alle voedingstoffen die je nodig hebt.” Volgens Buysman draagt de inkoopfilosofie van de supermarkten hier niet aan bij:”Supermarkten willen niet het beste, maar het goedkoopste product.”

Slechtere onderhandelingspositie

De onderhandelingspositie van de tuinders verslechtert hierbij. “Door de fusies bij de supermarkten staat de individuele tuinder tegen een steeds groter wordend blok. De tuinder mag zich van de NMa namelijk niet verenigen.” Volgens Trude Buysman dient een oplossing gezocht te worden in meer bewustwording rondom gezond voedsel door een betere voorlichting die al op de scholen moet beginnen. Ook de huisartsen zouden dit meer naar voren moeten brengen.

“Stress kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een onvoldoende gezond eetpatroon,” aldus Trude Buysman. Daarbij is het belangrijk dat elke kleur wordt gegeten. “In elke kleur zit namelijk een andere voedingstof. Maar zorg naast een goede voeding ook dat je dat doet waar je liefde ligt.”

Uitzending – 6 oktober 2021

Volgens LTO West-Friesland is lokaal geteeld voedsel gezonder. Beluister het interview met Trude Buysman.

LTO West-Friesland: lokaal geteeld voedsel is gezonder

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Ehwald Rietveldt & Desi Bootsman - De Maandagavond Show
19:00 - 21:00 uur

WEEFF TV