Lutjebroeker Marc Kuijn fietst naar Nepal en viert oud en nieuw in India

29 december 2023 12:00
Bron: Marc Kuijn

De 29-jarige Marc Kuijn uit Lutjebroek vertrok eerder dit jaar bepakt en bezakt naar Nepal. Op de fiets. Een droomtocht van ongeveer 10.000 kilometer. Met nog bijna 900 te gaan verloopt de reis – ondanks strubbelingen met zijn paspoort en visums – voorspoedig. “Ik ga door zolang ik geniet op de fiets, en mooie verhalen van andere mensen oppik.”

“Het zit al jarenlang in mijn hoofd, en dit is de tijd om erop uit te gaan”, lichtte Marc zijn tocht in maart toe. Door vrijwilligerswerk leert hij het gebied en de mensen waar hij naartoe gaat kennen, en maakt hij kennis met het goede doel dat hij aan de fietstocht verbindt: Bright Futures of Bardia. Met zijn fietstocht hoopt Marc enkele duizenden euro’s op te halen. Via zijn website is het mogelijk om geld te doneren.

2.500 kilometer afgelegd in eerste maand

Na een aantal proefritjes kan het echte werk beginnen. Marc vertrekt op zaterdag 20 mei uit zijn woonplaats Lutjebroek. In de eerste maand zit de vaart er in, en legt hij een kwart van de afstand af. Vanuit de Kroatische stad Split laat hij weten enorm te genieten van zijn tocht. “Ik ben bijna verslaafd geraakt aan het fietsen.”

In de volgende maanden fietst Marc onder meer door Bosnië, Montenegro en Turkije. ’s Nachts kampeert hij met een tentje in een bos of langs de route, of slaapt hij in hostels en bij mensen die hij tijdens zijn reis ontmoet in huis. Zijn reis stokt na vier maanden in de Iraanse hoofdstad Teheran, omdat het paspoort en visum van Marc voor de landen die komen niet in orde zijn.

Het verkrijgen van een visum levert veel gedoe op. Zo moet Marc zijn paspoort opnieuw aanvragen, en duurt het enkele weken voordat hij meer duidelijkheid heeft. Als de documenten in orde zijn kan de fietstocht van bijna 10.000 kilometer hervat worden.

In de afgelopen week trekt Marc de grens met India over, en fietst door land nummer achttien. Genieten doet hij nog steeds volop. “Onderweg ontmoet je bijzonder gastvrije mensen”, vertelt Marc. “Iran is een bijzonder land, met prachtige bergketens in het zuiden en – ondanks het afval – veel mooie kustlijnen. Ook de mensen in Pakistan zijn erg gastvrij, ondanks een gebrek aan vrijheid. Daarbij zorgde al het heerlijke nieuwe eten voor een nieuwe uitdaging en evengoed veel fietsplezier.”

Nog geen concrete plannen voor vervolg

Met nog minder dan 900 kilometer te gaan had Marc voor het einde van het jaar aan kunnen komen op zijn bestemming in Nepal. “Maar ik heb een visum voor drie maanden in India, wil nog een aantal dingen zien en ben met het goede doel aan het kijken of we iets leuks kunnen plannen voor de aankomst”, vertelt hij. Een exacte datum voor de aankomst is er nog niet.

En ook voor daarna kijkt Marc wat er op zijn pad komt. “Aan een bucketlist doet de nuchtere West-Fries niet”, antwoordt hij op de vraag wat hij nog wil zien. “Maar in Nepal wil ik zeker een trektocht in de Himalaya maken. Daarnaast zijn er nog veel landen die erom vragen om met een fiets verkend te worden. Na Nepal is er nog geen plan. Er zijn een aantal opties, zoals vliegen naar Thailand, of lekker terug naar Lutjebroek. Alle plannen worden gaandeweg gemaakt. Ik ga door zolang ik geniet op de fiets, en mooie verhalen van andere mensen oppik.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844